3+1 légzésfejlesztő eszköz – Légzés kellékbörze

Manapság egyre fontosabbá a tudatos élet, az egészségfejlesztés. (Hiszen éppen te is ezért olvasol erről) A légzésfejlesztés is egyre nagyobb figyelmet kap. Ez egyáltalán nem új trend, hiszen a jóga légzéstechnikái már évezredek óta léteznek. Pár évtizede pedig megjelent a Buteyko módszer. A COVID-19 miatt a kutatások és a légzés fejlesztésére irányuló tevékenységek hatványozottan elkezdtek sokasodni, erősödni.

A légzéscsökkentő technikák nagy előnye, hogy bárhol, bármikor elkezdheted gyakorolni, különösebb eszközigénye nincs. Viszont vannak olyan kiegészítők, amelyek a gyorsabb fejlődésünket szolgálják. A következő pár légzésfejlesztést segítő eszköz például ilyen. Használatuk, eredményességük hatékonyságban messze a pusztán légzőgyakorlatokkal bármikor is elérhető fejlődési sebesség felett van.

buteyko öv

1. Buteyko öv

A Buteyko övet a légzőizmok és főként a rekeszizom erősítésére alkalmazzuk. Az öv, az erősítő hatást a tüdőtérfogat enyhe (alig érzékelhető) leszorításával éri el, az ellenállással belélegzett levegő extra munkára ösztönzi a légzőizmokat, ezáltal erősödnek, fejlődnek.

A Buteyko öv a légzőizmok fejlesztésén túl, a vérben található szén-dioxid szint elviselésért felelős agyi területet is fejleszti észrevétlenül. A könnyed ellenállásnak köszönhetően ugyanis a légzésünk mennyisége egyenletesen csökken, ezáltal a vérben található szén-dioxid szint emelkedik.

Minél inkább toleráns agyunk a Co2 szint emelkedésére, annál könnyedebbé, energikusabbá válik a légzésünk. Ha megfelelő a vér CO2 szintje, az csökkenti a vér PH értékét, így a hemoglobinok könnyebben ki tudják szűrni az oxigén molekulákat. Ráadásul a szén-dioxid másik pozitív tulajdonsága, hogy segít az érfalak rugalmasságának növelésében is, így a vérkeringés, hajszálerek, vénák, artériák fejlesztésében egyaránt hasznos. Ha alacsony a vér CO2 szintje, a hemoglobin molekulák nehezebben tudják kiválasztani az oxigént.

A Buteyko öv egyszerű és hatékony eszköz a Buteyko módszer gyakorlásának elősegítésére, az asztma, horkolás, alvási apnoe, szorongás és pánikrohamok gyakoriságának jelentős csökkentésére. Viseld rövidebb-hosszabb időszakokra nappal és éjjel is!

Érj el egyszerűen egy egészséges, erőfeszítés nélküli légzést, mely segíti a sportteljesítmény növelését, csökkenti a horkolást, az alvási apnoét, az asztmát, a stresszt, a szorongást, valamint számos további légzéssel összefüggő panaszt.

2. Edzőmaszk

A Buteyko módszer, jóga technikák megtanítottak minket arra, hogy a légzésünk megváltoztatható. Csökkenthető, növelhető, úgy igazíthatjuk a tevékenységünkhöz, hogy a legjobb teljesítményre lehessünk képesek. Azt is tudjuk, hogy az izmok fejlesztésének legjobb módja a kemény munka. És természetesen így van ez a légzőizmokkal, a rekeszizommal is.

Az edzőmaszkokat pontosan erre a két képletre alkották, azaz a légzőizmok és főként a rekeszizom erősítésére. A maszk az erősítő hatást a légzésbeáramlás csökkentésével éri el, az ellenállással belélegzett levegő extra munkára ösztönzi a légzőizmokat, ezáltal erősödnek, fejlődnek. A légzést fejlesztő edzőmaszk eredetileg alvási apnoéban, COPD-ben szenvedőknek készült a légzőizmok hatékony fejlesztésére. A hasonló problémákkal küzdők ülő helyzetben naponta többször is használták a maszkot, ezáltal a főként rekeszizom fejlesztéssel jobb állóképességet, oxigénellátást és légzési hatékonyságot értek el.

Az edzőmaszkok megbízható, strapabíró, tartós, mosható, tisztítható anyagokból készülnek, jól és biztonságosan illeszkednek a fejhez, egy mozdulattal állítható rajtuk a levegő beáramlásának erőssége. A magaslati edzés szimulálásához az Oxygen Advantage edzőmaszk dobozában edzésprogramot, leírást és videókat találsz a megfelelő légzéscsökkentő gyakorlatokról.

3. Pulzoximéter

A pulzoximéter egy mérőeszköz, amellyel hasznos adatokra, visszajelzésekre tehetsz szert a légzésedről, a szív, a tüdő és a keringés állapotáról. Véroxigénszint, pulzusszám az egészségmegőrzésben és gyógyulásban nélkülözhetetlen paraméterek, melyek az orvos és beteg számára egyaránt fontosak. A műszer használata nagy segítséget jelent akkor is, amikor például az egyes légzésfejlesztő technikák keringésre gyakorolt hatására vagyunk kíváncsiak.

A pulzoximéterek működési elve a fotopletizmográfia, vörös és infravörös fényt bocsát ki magából, amivel a testrész (ujj) sejtjeit megvilágítva (amire felcsíptettük) határozza meg, hogy a bennük áramló vér mennyi fényt nyel el. Ha minden vértest szállít oxigént, akkor 100%, ha csak a fele, akkor 50%-os az oxigén telítettségi szint. A pulzoximéter azt méri, hogy mennyi oxigént szállít a vér, ezt hívjuk oxigén szaturációnak, oxigén telítettségnek, SPO2 értéknek stb.

3+1: Száraz só inhalátor

A szmog, a szennyezett levegő, az egyre terjedő asztmás betegségek miatt egyre nagyobb kedvvel fordulunk az alternatív gyógymódok, így a sóterápia felé is, mind már kialakult panaszainkkal, mind megelőzés céljából.

Már a 19. században észrevették lengyel sóbányászok, hogy a bányában dolgozók sokkal kisebb arányban kapnak el légúti megbetegedéseket, mint a felszíni kollégáik. El is kezdték gyógyításra használni a már kiaknázott termeket, melyekben hatékonyan gyógyították a kor tüdőt érintő betegségeit. Ez volt az első föld alatti kezelő centrum Wieliczkában. A II. világháború alatt a bombázás elől a sóbányába menekülők tapasztalataira alapozva újabb szanatóriumokat építettek szerte Európában.

A száraz sóterápia lényege, hogy a sóbarlangokéval egyező klímát hozzanak létre. A mikron nagyságú sószemcsék, melyek jellemzően negatív töltéssel rendelkeznek belégzés útján a tüdőbe kerülve, hozzátapadnak a hörgőkben, légutakban található szennyeződésekhez, mikroorganizmusokhoz. Kiszárítva, dehidratálva pusztítva el azokat, melyek később köhögéssel, vagy a véráramba kerülve távoznak a szervezetből.

A sóinhalátor készülék a száraz sóterápiára épül, mely, mint tudjuk a sóbarlangok gyógyító módszerét hozza közelebb a felhasználókhoz.

A készülék foglalatában speciális sókeverék van, melynek molekulái a légző felületekhez eljutva feloldják a köhögéses panaszokat okozó lerakódásokat. Egyidejűleg enyhíti az irritált nyálkahártya felületeket is. A készülék ezért eredményesen alkalmazható a szénanátha, légúti allergia, hörghurut és asztma enyhítésére.

Ha tetszenek írásaink, érdekel a wellness és a fürdőkultúra, lapozz bele a 2020-ban megjelent Wellazine magazinunkba!

A Wellazine olvasóival közös bennünk, hogy szeretjük a lazító gondolatokat, az olvasást és a fürdőzést is rituáléként űzzük, a pihenés számunkra maga a színtiszta művészet. Wellazine magazinunk 2020-as lapszámában többek között belső érdekes praktikákkal, egészségmegőrzéssel és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz, nézz rá a Wellazine magazinra!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: