5 hatékony légzéstechnika, arra az esetre, ha elállna a lélegzeted

– AVAGY HOGYAN OLVASSUNK ÚGY SZALAGCÍMEKET, HOGY NE FÁJJON –

Előfordul velünk néha, mikor rácsodálkozunk valamire, vagy csak szimplán annyira megéljük az adott helyzetet, hogy egy-egy szemvillanásra eláll a lélegzetünk. Többnyire szeretjük is ezeket az élet közeli pillanatokat. Lélegzetelállító panoráma, csodálatos ruhaköltemény, egyedülálló teljesítmény csak pár dolog, ami hasonló impresszív erővel hathat ránk, mondhatni ezekért érdemes élni igazán. Manapság viszont joggal érezhetjük azt is, mintha minden célzottan akarna is ránk hatni, és a rácsodálkozásaink sem mindig a pozitív kicsengéstől égnek bele az emlékezetünkbe. Ha sokat mozgolódsz online térben, tudod miről beszélek.      

Bizonyára mindenki érezte már úgy, a közösségi oldalakat, hírportálokat, szokásos életmód blogokat pörgetve, hogy mintha mindenhol ugyanaz a cikkíró dolgozna. Valahogy a baljós jövőbe néző headline-ok, fogyást, kiegyensúlyozott életet ígérő szalagcímek mind egy kaptafára készülnek. És milyen igaz…

Annyira felszökött az utóbbi hetekben a félelemindex, olyan mennyiségben szállnak rá a cikkírók a félelempontjainkra, hogy ezt már mi sem hagyhatjuk szó nélkül. Mondhatni már a mi lélegzetünk is elállt, ami megmagyarázza azt, hogy egy Wellness blog miért veszi fel ezt a fonalat, szembeszállva a frusztrációnkra ható törekvésekkel.

Először is jobb, ha megérted, hogy ezek a hírportálok, weboldalak kattintás optimalizálásban érdekeltek. (ahogy mindenki) A különböző témákban akkora a reklámzaj, hogy természetesen minden tudásukat (és másokét is) bevetik azért, hogy rákattints a szalagcímükre. (Így is van ez rendjén, hiszen az egészséges verseny egy jó piac alapja.) Az már más kérdés, hogy a célcsoport a leghatékonyabb módon a fájdalompontjain keresztül ragadható meg. És ez nekünk egy bizonyos szint fölött tényleg fáj.

Ezért van az, hogy ha ránézel a hírfolyamodra, vagy egy-egy hírportál kezdőoldalára, azt gondolod, itt a világvége. Pedig talán nem is.

Sokat vitatkozhatnánk arról, hogy ki a felelős ezért, de az igazság az, hogy mindenki csak abban szeretne egyre jobb és jobb lenni, amit csinál. Kommunikációban, marketingben, tartalom előállításban… Így most nekünk, hírfogyasztóknak kell okosabbnak lennünk!

Nézzük mit tehetünk:

Amire nem vagyunk hatással, azzal ne foglalkozzunk

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tegyél meg mindent annak érdekében, hogy elkerüld a veszélyeket, de tudd, hogy hol húzódik az a bizonyos határ. Ha például a környezetvédelem csípi a legjobban a csőrödet, remélem, hogy már rég tudatosan gyűjtöd a szemetet, nem vásárolsz felesleges termékeket és odafigyelsz az ökológiai lábnyomodra. Merthogy mindig a saját háza táján kezd söprögetni az ember. Remélem azzal is tisztában vagy, hogy mindig van hova fejlődni…

A többi, hogy például a különböző kormányok, politikusok, hogy viszonyulnak a kérdéshez viszont már nem a te asztalod, mert hiába idegesíted magad napokig, hiába nézed tíz percenként a legjobb híroldalakat, ezzel sajnos nem segítesz. Ellenben mivel nem vagy hatással a dolgokra, hosszabb távon distressz hat rád, a frusztrációval pedig meg is betegítheted magad.

Bízzunk jobban magunkban

Nem érdemes neked a 30 nap alatt 30 kg fogyást ígérő szuper trendi “fogyi” tablettákra befizetned, ha képes vagy a teljes életmódváltásra is. Mert képes vagy rá! (Sokkal többre is, mint hinnéd!) Nyilván elcsépeltnek hangzik, de minden siker, minden cél elérése egy bizonyos gondolattal kezdődik. Dédelgesd magadban ezeket a jó gondolatokat, hatalmas erejük van!

Vázoljuk fel a legrosszabb lehetőséget, és fogadjuk el!

Kegyetlen megközelítés, de működik. A félelmeinket csak úgy tudjuk ledobni magunkról, ha szembenézünk velük. A vizsgaidőszak alatt megtapasztalja az ember, mikor már “annyit tanultál, hogy úgy érzed semmit sem tudsz”, eljutsz oda, hogy nem érdekel már a dolog. Mert mi van, ha nem sikerül? Semmi. Akkor is lesz a tüdődben levegő, sütni fog a nap és az élet menni fog tovább. Hiába gondolod, hogy most ezen az életed múlik, 4-5 év múlva visszatekintve szinte semmit sem fog számítani. Ha megdolgoztál érte, hogy elérd ezt az állapotot, a stressz már nem fog hátráltatni a célod elérésében, tisztább fejjel tudsz majd gondolkodni. Mindig tedd fel magadnak a kérdést a cél megugrása előtt: Mi a legrosszabb verzió, ami történhet? És utána rögtön ezt: És?

Tegyük egy kicsit félre a kütyüket

A digitális detox kifejezés manapság nagyon népszerű, de csak keveseknek sikerül igazán élvezni ezt a fajta e-böjtöt. A telefon folyamatosan a kezünkben van, ha éppen nem a TV vagy a laptop előtt ülünk, a tabletet nyomkodjuk. A folyamatos online jelenlétnek egyébként az égvilágon semmi értelme nincs. A legtöbb esetben elég lenne naponta, de akár hetente egyszer 5 percet szánni a nagyvilág híreire. Ugyanúgy képben lennénk. Mi viszont nem tudunk betelni az információkkal. Többet és többet akarunk tudni, csakhogy ezeknek az infóknak a zöme teljesen felesleges. Igazából 99%-ban csak pótcselekvés a hírfogyasztás.

A fokozatosság elvét követve próbáld ki ezeket: iktasd ki az értesítéseket a telefonodon, szerezz be egy normál ébresztőórát, tarts napi 1 óra kütyümentes időszakot és hetente egy napot bírj ki TV nélkül! Otthon, ha tudod, tartsd a telefonod karnyújtási távolságon kívül! Ha ezek már nem okoznak gondot, akkor ideje kipróbálnod egy digitális detox-al egybekötött wellness pihenést is.

Menjünk wellness-szelni, szaunázni!

Mit tehetünk, hogy frusztrációinktól megszabaduljunk? Ezt szerintem már az elején sejtetted: irány a legközelebbi termálfürdő, wellness részleg, uszoda! Nemrég írtunk beszámolót Bükfürdőről, Zalakarosról, merülj el először az útikalauzunkban!

A víz lazító közege befogad, gyógyít, megvigasztal. Itt nem számít a főnök, a határidő vagy a nagyvilág félelmei, csak te vagy és a lazító semmittevés.

Konklúzióként elmondható, hogy egyáltalán nincs könnyű helyzetben a ma generációja, szinte folyamatosan téteket kell raknia a hallott információkra, ami vagy helyes, vagy nem, de az is lehet, hogy csak részben. Ez persze, nem tűnik akkora dolognak, de lehet, hogy igenis sok múlik rajta. A pénzed, a jövőd, a családod. Ami biztos, hogy van megoldás a frusztrációra és harcolnunk is kell ellene, így ha lehet maradjunk nyugodtak és megfontoltak, gondoljunk a víz megnyugtató közegére.

Pár inspiráló idézet, közmondás útravalóul:

“Az igazság beszéde egyszerű.” Lucius Anneus Seneca

„Jobb félni, mint megijedni!” magyar közmondás

„Nem kell mindent beszopni Jucika!” idézet: Made in Hungária c. filmből

És hogy stílszerűek legyünk, azért adjunk a légzéstechnikáknak is egy esélyt:

Fogadjunk, hogy erre sincs időd!

Megjelent a legújabb Wellazine magazin!

Egy magazin azoknak, akik szeretik a lazító gondolatokat, akik az olvasást és a fürdőzést rituáléként űzik és akiknek a pihenés maga a színtiszta művészet. Wellazine, a lazítás eleganciája – őszi lapszámunkban többek között saját magunkkal és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz vásárolj magadnak egy lapszámot: Wellazine magazin 2020 ŐSZ | 1250 Ft

És szerintem ezek is tetszeni fognak: