7 érdekesség Zalakarosról

Zalakarosi fürdő érdekességek

Zalakarosi fürdő érdekességek szám szerint 7. Van belőlük bőven, hiszen a fürdő kuriózumnak számít több szempontból is. Lássuk csak!

  • A zalakarosi termálvíz összetételét tekintve is kuriózumnak számít Európában, különlegessége, hogy egyaránt magas a jód, bróm, kén és fluor tartalma.
  • Zalakaros városi rangját 1997-ben kapta. 1965 előtt a csendes zalai település legnagyobb kihívásait a mezőgazdaságban találta, kihasználva a zalai dombság adta lankákat gyümölcs, szőlő és az akkoriban szokásosnak mondható kalászosok termesztésére. Aztán a hatvanas évek elején a várt fekete arany helyett a termálvíz tört fel hatalmas erővel a föld mélyéről, ami mindent megváltoztatott.
  • Zalakaros a fürdőzés, a Kis-Balaton, és a Balaton esszenciája. Bizony a város határában található a Kis-Balaton, mely különleges, élénk élővilágával, madárleseivel, regénybe illő szépségével rabul ejti az ember fantáziáját. A Balaton közelsége kitűnő alkalmat biztosít a városba érkezőknek, hogy a termál nyújtotta szolgáltatásokat kiegészítsék kisebb túrákkal, balatoni fürdéssel és programokkal. Az M7 autópálya miatt a déli part percek alatt elérhető távolságban van.
  • Az 1960-as évek elején kőolajkutatás közben találtak termálvizet a kis zalai településen, egész pontosan 2307 méteres mélységben bukkantak a kutatók az alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvízre. Ezt követően kezdődött a fürdő építése, amely 1965-ben nyitott ki. Már az első években is tízezreket csábítva a településre.
  • A régebbi, 1960-as forrásából 96 (!) Celsius fokos termálvíz tör fel nagyjából 2500 méter mélyről. A másik forrása 53 Celsius fok forráshőmérsékletű gyengébb oldott ásványianyag-tartalommal.
  • A gyógyvíz bizony ad egyfajta bukét az ember bőrének, áldásos hatásai mellett, valószínűleg ezt is haza fogjuk vinni wellness pihenéseink alkalmával. Mindenkit másra emlékeztet. Valójában a vízben található paraffin és kén adja jellegzetes olajszerű szagát.
  • A kifolyó termálvizet a fürdőben egy mesterséges termáltóban hasznosítják, kiváló sétáló és pihenő helyet kialakítva a strandfürdő egyik sarkában.

Zalakarosi fürdő érdekességek +1

  • Zalakaroson mindig tudsz enni egy jó dödöllét enni, mely a zalai tájak jellegzetes burgonyából és hagymából készült étele. Vaddisznó pörkölttel ajánlják, de magában, tejföllel is nagyon finom.

Gyere el Zalakarosra (Belépőjegy árak) és próbáld ki a gyógyvíz jótékony hatását, vagy látogasd meg a környék nevezetességeit!

Megjelent a legújabb Wellazine magazin!

Egy magazin azoknak, akik szeretik a lazító gondolatokat, akik az olvasást és a fürdőzést rituáléként űzik és akiknek a pihenés maga a színtiszta művészet. Wellazine, a lazítás eleganciája – őszi lapszámunkban többek között saját magunkkal és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz vásárolj magadnak egy lapszámot: Wellazine magazin 2020 ŐSZ | 1250 Ft

És szerintem ezek is tetszeni fognak: