Hévíz Tófürdő – A HÉT FÜRDŐJE

Hévíz Tófürdő

A Hévíz Tófürdő közepén rendszerint komoly diskurzusok alakulnak ki. Egy őszes hajú úr éppen  arra panaszkodott, hogy a reggeli készülődésnél a kedves ara valahogy mindig annyira elmélyül a szépítkezésben, hogy még ha minimális mértékben is, de elkésnek szinte mindenhonnan. Emberünk nyugodt természete persze mindig türelemre intette. Egy úriember ilyet nem tesz szóvá, mondja. Még a belül azért mégiscsak megfogalmazódó kritikák ellenére sem.

Aztán az évek során volt, hogy előfordult mégis … na akkor késtek a legtöbbet. Nincs mit tenni, vannak dolgok, amik a férfi akarat felett állnak. És ha nagyon erőlteted, még rosszabb is lehet… 

Talán a legjobb, ha nem is erőltetünk semmit: csak lazán, kényelmesen!

Hévíz Tófürdő Schulhof bejárat

5 érv ami miatt el kell látogatnod idén Hévízre

 • a Hévíz Tófürdő vize különleges összetétele révén hatékonyan gyógyítja az ízületi, reumás és mozgásszervi panaszokat, bőrbetegségeket és a csontritkulást 
 • a Hévízi-tó a világ legnagyobb természetes, gyógyhatással rendelkező, meleg vizes tava
 • olyan kiegészítő wellness szolgáltatások, kúrák várnak, mint például az iszappakolás, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs vagy a szénsavas fürdő. Különböző terápiák széles spektruma.
 • a környék rengeteg izgalmas látnivalóval rendelkezik, elég csak, a nem egészen 8 km-re fekvő Balatonra, vagy Keszthely nevezetességeire gondolnunk
 • minden évben 1 millió ember nem hagyja ki, miért pont te tennéd?

A Hévíz Tófürdő esszenciája

A Hévíz Tófürdő Magyarország egyik legfontosabb turisztikai célpontja, a város Budapest után a 2. legnagyobb vendégéjszaka forgalmat bonyolítja. A Tófürdőt évente nagyjából 1.000.000 fürdőző látogatja. A Hévízi-tó ráadásul a világ legnagyobb természetes, gyógyhatással rendelkező, melegvízű tava. Különleges terápiáit, természeti értékeit figyelemreméltó alkotói kultúra egészíti ki, gondoljunk csak a Festeticsek alapította fürdőházra, vagy Dr. Moll Károly és felesége által a Tófürdőben feltalált és kifejlesztett súlyfürdőre. A Tófürdő már a római korban is ismert volt gyógyhatásáról, legendák és fejlett kultúra nyomai szegélyezik történelmét.

Checklist: 5 dolog, amit ne hagyj otthon ha Hévízre látogatsz 

 • úszógumit, vízi nudlit, mert a mélyvízben a kellemes lazító állapot eléréséhez, lebegéshez jó szolgálatot tesz
 • napvédő krémet, mert a Tófürdő jó minőségű nyugágyai remek lehetőséget biztosítanak a napfürdőhöz
 • olvasnivaló, kedvenc könyv, magazin, rejtvényújság, mind segít a megfelelő ‘relax’ állapot elérésében
 • zacskót a vizes ruháknak, amit minden fürdőzéshez magunkkal viszünk, de gyakran elfelejtjük
 • Wellazine szett, a “relax” pillanatokért 😉
Hévízi Tófürdő fürdőház főépület

Csak lazán, kényelmesen

jelmondattal vetem bele magam a hévízi kalandba ezen a gyönyörű augusztusi reggelen. Vízen megcsillanó napsugarak, színes úszógumik, csendesen áztató, beszélgető társaságok. Frissítő fuvallat hozza a zöld illatát, mely kellemes kénes szagú vízgőz aromával keveredik.

Ahogy átöltözés után sétálok az üvegfolyosón, minden ablak, ami mellett elhaladok, mintha valami különös metszete lenne egy – a mindennapi életünkhöz képest meglepően eltérő-, tökéletes harmónia mozgó festmény ábrázolásának. Hirtelen azon veszem észre magam, hogy mosolygok.

Hévíz a fürdők közül az a cilinderes, fekete zakós úr, aki a mosdó csillogó réz fogantyúi mellett mosolyogva tartja a frissen illatozó törölközőt, majd büszkén nyújtja át arisztokratáknak és közembereknek egyaránt. 

5 dolog, amit feltétlenül próbálj ki, ha Hévízre mész

 • séta a Tófürdőt körülvevő véderdőben. Fürdés előtt, vagy fürdés után. Végy mély levegőt, érezd a zöld illatát!
 • Kneipp ösvény a Schulhof bejáratnál
 • hidromasszázs a főépületben, ha egy kicsit várni is kell, hidd el megéri
 • a fürdő főépülete mellett elég “sekély” a víz ahhoz, hogy a lábunkat a gyógyító hévízi iszapba dugjuk, próbáld ki bátran!
 • sakk, malom a Schulhof bejáratnál

Az üvegfolyosó egyszerre a főépület oszlopokkal és terekkel finoman négy részre osztott egységébe torkollik. Itt található a súlyfürdő, a hidromasszázs és egyéb kiegészítő szolgáltatások is. És szintén itt lehet vízi nudlit bérelni. Ugye, akik nem hoznak magukkal… 600 Ft-os díjjal, 1000 Ft kaucióval. A vízben nagy szolgálatot tesz a lazítás élményének kimaxolásában.

Az üvegtetős főépületet elhagyva a folyosón a Hévízi Tófürdő érdekességeiről, kialakulásáról, híres vendégeiről olvashatunk. (Valahogy mindig tudnak újat mutatni ezek az információs táblák.) Tudtad-e, hogy a Tófürdő vendége volt Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel vagy József Attila is? Bizony, Dr. Moll Károly páciense volt például Jászai Mari és Móricz Zsigmond is, utóbbi a “Rokonok” című művét is itt, Hévízen írta.

A Schulhof bejáratnál lépek ki augusztus révén a strand részre. A part mentén haladva a nyári Deák téri bejárat felé indulva alapos zuhanyzás után ereszkedem a kellemes hévízi termálvízbe.

(Zuhanyozni mindig kötelező a vízbe ereszkedés előtt!)

Széles karcsapásokkal dolgozva lassan, megfontoltan haladok előre. A csendesen fürdőző látogatók között vannak, akik beszélgetnek, nevetgélnek, de a nyugodt szolíd hangerő, vidámság általános a tóban. Egy pár éppen arról beszélget, hogy a környező szállodákban mikor, pontosabban melyik évtizedben, “rendszerben” üdültek. Ami igaz, az igaz itt több ezer éve lebegnek, úszkálnak a gyógyulni vágyók. Az évtizedek, a rendszerek meg úgy repkednek mint a vadlibák déli irányban. És remélhetőleg így is lesz ez még a következő pár ezer évben is. Ezzel a  gondolattal elnyújtva az idő fonalát fekszem fel a víz tetejére és lebegek én is. Ahogy a számomra élő festménynek tűnő harmónia az ablakból, aminek most én is a részévé váltam. 199 cm hosszú, lebegő testemmel, talán a főszereplőjévé is.

Na, hogy ma nem erőltetek semmit az biztos. Csak lazán kényelmesen!

5 praktika ha Hévíz Tófürdőben jársz

 • pénztárba érkezés előtt nézd át, hogy milyen belépő csomagok, jegytípusok vannak, hogy ne kelljen hirtelen döntést hoznod, vagy feltartanod a sort
 • parkolni sokszor nem egyszerű Hévízen és drága is, légy felkészült mielőtt megérkeznél
 • ha lehet érkezz délelőtt, és/vagy hétköznap, és/vagy szezonon kívül
 • a Hévízi Tófürdő vize “erős”, figyeljünk a használatára vonatkozó utasításokra, egy huzamban 30 percnél többet lehetőség szerint ne tartózkodjunk bent
 • ha teheted tölts minél több időt Hévízen!
Anno

Ráadásként szerepeljen itt 2 legenda a Hévíz Tófürdővel kapcsolatban, ami nagyon megtetszett itt tartózkodásom alatt

Az első a Hévíz Tófürdő Schulhof bejárata előtt található kerubokról, azaz a sasból és oroszlánból összegyúrt sárkányszerű szoborpárról szól, melyeket még a Festetics család készíttetett.

Éneklő kerubok

Szóval a helyi legenda szerint, ha valaki a fürdőzést követően szerelemes pillantás nélkül lép ki a fürdőről és halad át a szobrok között, azok énekelni kezdenek. Kíváncsian haladtam el közöttük, de nem szólaltak meg…

A másik kedves történet egy Nelly nevű elefántról szól, aki 1914 nyarán a Fővárosi Cirkusz elefántjaként kapott beutalót lábfájással a Hévízi Tófürdőbe. Először, a reumával diagnosztizált állat kezelésére a szomszédos Széchenyi fürdő vizét jelölték ki, de hamar el is vetették az ötletet. Így került Nelly és gondozója 1914 júliusában Hévízre. A fotó tanúsága szerint a fürdések jó hangulatban és eredményesen teltek.

Hévíz legendája Nelly az elefánt 1914

Szeretnél még több különleges dolgot megtudni a Hévízi Tófürdőről? Íme 10 érdekesség,  amit még a bennfentesek sem ismernek mind.

Gyere el Hévízre (Belépőjegy árak) és próbáld ki a gyógyvíz és gyógyiszap jótékony hatását, vagy ismerkedj meg közelebbről a súlyfürdő történetével!

Ezt láttad már?

Zalakarosi fürdő – A hét fürdője

Még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: