A szauna kétezer éves útja

szauna

„A szauna és a finn. – Történt vala, hogy Isten megteremtette az eget és a földet. A föld puszta volt, kietlen és üres. És szólt az Úr!: „Legyen finn!” És lőn. És látá Isten, hogy a finn piszkos. Sáros és mocskos volt a teste, piszkos volt a haja. Isten szólni akart, de a finn megelőzte, mondván: „Legyen szauna!” És lett. Így teremtette meg a finn ember a szaunát, mely éppoly meleg, sötét és biztonságos, mint az anyaméh.”

Finnugor rokonainknál bizony a kisbabát sem a gólya hozza, egyenesen a szaunába érkezik. A finn kultúra eme, hamisítatlan színhelye, igazi központja, ahogy a születés és a halál helyszíne is volt a régi időkben, úgy támogatja, óvja manapság is a finn emberek egészségét egész életük során. A szó, mint szauna, jelentése egy finn számára a színtiszta gyökereket jelenti és talán az egyetlen ilyen a finn nyelvben, mely az egész világ számára ismerté vált.

Persze vitatkozhatnánk időtlen időkig, hogy melyik nemzet tudhatja magáénak a szaunázás felfedezésének dicső érdemét. 

szauna kunyhó

“A szauna szentély, templom. Nálunk a gyereket gólya hozza, Finnországban a szaunába születik.”

Kutatások szerint a finnek kultúrájában a szaunázás 2000 éve jelen van, de a svédektől, az összes skandináv népig, az amerikai indiánoktól, a hunokon keresztül a római és török kultúráig valamilyen formában minden népcsoport hasznosította a forróságot, a gőzt, vagy akár a füstöt egészségmegőrzésre, immunerősítésre. 

A szauna kialakulása Európában és a világban

A svéd szauna a közös (svéd) királyság alatt gyakorlatilag egybeforrt a finn szaunával. Az 1700-as évekre gyakorlatilag nem volt különbség a kettő között.  

Az indiánok a tábortűznél felforrósított köveket használtak az izzasztó fürdőhöz, melyet egy speciálisan, külön erre a célra készített sátorban öntöztek vízzel, majd ülték körbe a törzs tagjai. 

Nagyban hasonlított ez a hunok és a többi nomád nép izzasztó fürdőjéhez. A földbe gödröt ástak, ebbe tüzet raktak és felülről befedték, hogy izzadásra alkalmas legyen. Megvárták, míg leégett a tűz, utána kezdték csak el használni a parázs melegítő energiáját. 

A rómaiak a gőzt hasznosították, fejlett fürdőkultúrájuknak köszönhetően a therma rendelkezett a gőz előállításának képességével, ez volt a sudatorium, azaz izzasztókamra, nagyjából 70%-os páratartalommal. A szaunázáshoz képest persze jóval alacsonyabb hőmérsékletű gőzt hasznosítottak, főként tisztálkodásra és méregtelenítésre. Vakaró késekkel távolítva el időnként a bőr felszínén megjelenő izzadtság cseppeket. 

A török fürdő a hamam, az arab razul, vagy az orosz bánya, mind visszavezethető a rómaiak fürdőkultúrájához. Szintén a gőzfürdőt használták kicsit magasabb páratartalommal. 

A szauna vagy gőzfürdő fénykorának persze egy fertőző betegség, a szifilisz vetett véget az 1700-as években. A betegség terjedéséért ráadásul többek között a szaunát tették felelőssé, így fordulhatott elő, hogy teljesen eltűnt svédországból és az összes európai országból is. Ebben az időben csak “hírvívője” maradt a szaunázásnak Finnország erdős részein.

Szauna fajtái

Manapság a szaunának más, mégis talán az újkor praktikusságához idomuló felhasználói kultúrája alakult ki. Több fajtáját is megkülönböztetjük. Íme a legfontosabbak:

füstös szauna

Füstös szauna

A szaunában nyílt tüzelésű kályhával fűtik fel a köveket. Ha elérték a megfelelő hőfokot kiszellőztetik, és így készen is áll a vendégek fogadására. Természetesen a füst szaga és a korom velejárója a szeánsznak, ezt nevezik a tradicionális szaunának, hiszen a 19.századig csak ez az ősi fajtája létezett.  

Elektromos szauna

A szauna köveket egy elektromos kazán melegíti fel. Gazdaságosabb és könnyebben tisztán tartható, mint tradicionális elődje. Manapság ez a legelterjedtebb formája a szaunázásnak, fürdőkomplexumokban, közösségi szaunákban nagy valószínűség szerint elektromos tüzelésű kályhával ellátott szaunázásban lesz részünk.

Infraszauna

Működését tekintve a napsugarak melegítő hatására hajaz, ahogy az infravörös sugarak átmelegítik a testet. Érzetre is inkább egy kellemes meleg tengerparti napozásra emlékeztet. Attól függetlenül, hogy az infraszauna a tradicionális társaihoz képest műnek hat, az infrasugarak használatával egy csomó jótékony hatást gyakorol a testre, bőrre és a lelkünkre egyaránt..  

gőzfürdő

Gőzfürdő

A levegő páratartalma 80-100 %, ahogy a bőr pórusai 40-50 Celsius foknál kitágulnak a gőz tisztítja, tonizálja a bőrt, hámlaszt és regenerál is egyben. Nagyszerűen tisztítja a légutakat, fejleszti a vérkeringést és a szívünket. Bár a hőmérséklete alacsonyabb, legalább annyira hatásos, mint a többiek.  

szaunázás apró katarzisai

A szaunával való első találkozás többnyire meghatározó pont az életünkban. Vagy teljesen beleszeret az ember, ahogy egyre többször látogatja a kis fakunyhókat, szépen lassan ráérez az igazi értékeire, megismeri a szaunázás apró kis katarzisait. De az is lehet, hogy egy ideig a közelébe sem megy, mert azt gondolja talán a szaunázás mégsem neki való. Pedig mennyire szükségünk lenne rá, egészségünk megőrzésében, mentális és fizikai ellazulásunkban is például.

A szauna jelenlegi formájában egy kétezer éves út eredményeként áll a rendelkezésünkre, emberek millió adták tapasztalatukat, gyógyulásukat a tökéletesítéshez, közösségi élmények fejlesztéséhez. Ahogy fentebb is írtam, a szauna szentély, templom. Egy, a melegben fortyogó közösség szentélye, akiket összeköt a történelmi titok, a forróságban való lecsendesedés, majd a hideg hatására az újjászületés. Használjátok bátran!

Ha tetszenek írásaink, érdekel a wellness és a fürdőkultúra, lapozz bele a 2020-ban megjelent Wellazine magazinunkba!

A Wellazine olvasóival közös bennünk, hogy szeretjük a lazító gondolatokat, az olvasást és a fürdőzést is rituáléként űzzük, a pihenés számunkra maga a színtiszta művészet. Wellazine magazinunk 2020-as lapszámában többek között belső érdekes praktikákkal, egészségmegőrzéssel és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz, nézz rá a Wellazine magazinra!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: