A szauna megfiatalítja a bőröd, és ha még minőségi sót és mézet is használsz…

Emlékszem az első szaunázásaim egyikén, a forróságban ülő társaim (egy, a számomra akkor még kicsit furcsának tűnő rituálé részeként) mézzel kenegették arcukat, kezüket; nagyjából, ahova értek, kentek a bőrükre belőle. Persze tapasztalat hiányában rögtön megkérdeztem: nem lesz túl ragadós utóélete ennek? Teljesen felszívódik, magyarázták nekem, majd felajánlották, hogy egy kis részen próbáljam ki én is a bőrömre kenve a ragadós lépes mézet. (Van ennek egy ilyen különleges, semmivel nem összetéveszthető hangja, ahogy az izzadt bőrt befedi a méz.) Persze fantasztikus érzés volt, és  egyáltalán nem ragadt később sem. A bőröm bársonyos és sima lett tőle.

Azt hiszem valahol itt kezdődött az azóta sem csillapodó csodálatom a szaunázok leleményessége iránt. És ez még a mentol kristály, szauna sapka, virgács megismerése előtt volt. 🙂

Miért használnak a szaunázók mézet? 

Az elsődleges cél a bőr regenerálása, frissítése, feltöltése vitaminokkal, tápanyagokkal az erre legalkalmasabb és legtermészetesebb szerrel, ami természetes antibiotikumként hat a bőrre. Bizony, ez a lépes méz. De kezdjük az elején…

Általában egy kiadós szaunázás, mindenféle pihenőidőkkel, 2-3 körrel, nagyjából 2-2,5 órát vesz igénybe. Rá kell szánni az időt, jobb nem abba a hibába esni, hogy esetleg sietnünk kell valahova. Mindig alapos zuhanyzással kezdjünk hozzá, mellőzve a tusfürdőt és a hasonló szintetikus anyagokat, hiszen az előfürdésnek pont az a lényege, hogy lemossuk magunkról a parfümöt, szennyeződéseket stb. Ha akarunk használhatunk szappant, mézes szauna szappant, stílszerűen.

Hogy használjuk a mézet a szaunázás során?

Mézet a szaunázás kétezer éves története során, szinte a kezdetektől használnak. A forróság hatására kinyílnak bőrünk pórusai, ezt használjuk ki arra, hogy bőrünket csodálatos formába hozzuk. Az első körben szorítkozzunk pusztán a felmelegedésre. 5-6 perc után, mikor már elkezdtünk izzadni, a hámszövet eltávolítására használjunk természetes bőrradírt! Apró szemű himalájai sót összekeverünk kedvenc illó olajunk néhány cseppjével és egy kis apróra vágott gyömbérrel az illat kedvéért. Ezt visszük fel a bőrünkre, majd az első kör után a zuhanyzáskor el is távolítjuk.

Mindenképpen tartsuk be a pihenőidőket és a körök között ne felejtsük el hideg vízzel bezárni és pihentetni a pórusokat.

A hámszövet radírozása, tisztítása után a második körben az izzadás megjelenésével lépes mézzel töltjük fel a bőrszövetet. A méz gazdag ásványi anyagokban, B és D vitaminban. Természetes antibiotikum a bőrnek. Apró gyulladásait csökkenti, energikussá, rugalmassá teszi szöveteit. A méz hidratál, regenerál, puhítja a bőrkeményedéseket, a reumás fájdalmakat is csökkentheti.

Ha terveztünk harmadik kört is, ismételjük meg a mézes feltöltést! A szaunázás apró kis katarzisai közé tartozik a selymes bőr érzete is a szaunázás után.

Szaunaméz krémek

Több gyártó, például a KITAS és a RENTO cég is foglalkozik igazi természetes és hatékonyságban, a sima mézzel egyenértékű szaunaméz krémek előállításával. Így ha nem szeretnénk a mézes csuporral a szaunában bűvészkedni, ezek a termékekkel is nagyszerűen elérhető a kívánt hatás. Áfonyás, eukaliptuszos és autentikus nyírfa illattal is kaphatók.

Ha tetszenek írásaink, érdekel a wellness és a fürdőkultúra, lapozz bele a 2020-ban megjelent Wellazine magazinunkba!

A Wellazine olvasóival közös bennünk, hogy szeretjük a lazító gondolatokat, az olvasást és a fürdőzést is rituáléként űzzük, a pihenés számunkra maga a színtiszta művészet. Wellazine magazinunk 2020-as lapszámában többek között belső érdekes praktikákkal, egészségmegőrzéssel és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz, nézz rá a Wellazine magazinra!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: