Amit fürdőkedvelőként tudnod kell az újraindulásról – COVID19 után

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétette a koronavírus járvány elleni intézkedések enyhítésére nyitó fürdők, termálfürdők, strandok használati útmutatóját, amiben felhasználási ajánlásokat fogalmaz meg a fürdővendégeknek a strandhasználattal járó kockázat csökkentésére.

Egyszóval mire figyeljünk, hogy közösen és biztonságosan élvezhessük a fürdőink nyújtotta immunerősítő miliőt, most már remélhetőleg zavartalanul, hosszú-hosszú ideig.

Az ajánlások és a már általunk is jó régen megfogalmazott termáletikett sarokpontjai elég nagy halmazban fedik egymást, ezért aki eddig is betartotta ezeket az írott és íratlan szabályokat már most jó úton jár, de mint tudjuk az ismétlés a tudás anyja, ezért vágjunk is bele a közepébe!

Az első és legfontosabb, hogy mindig tájékozódjunk előre!

A megszokotthoz képest változhatott a nyitva tartás, van olyan fürdő, ahol 65 év feletti idősávot jelöltek ki.

Biztosan lesznek olyan előírások, melyek fürdőnként eltérő instrukciókat tartalmaznak majd, higiénia, sorban állás, fizetés, kezelések igénybevétele, maszkviselés és hasonló témákban. Mindig nézzünk utána legalább indulás előtt, de jobb, ha már a tervezésnél figyelembe vesszük ezeket!

Mindig győződjünk meg róla, hogy a szolgáltatás, wellness részleg működik-e, amit szeretnénk igénybe venni!

Előfordulhat, hogy a fürdő párszáz főben maximalizálja az egyszerre, az intézményben tartózkodó vendégek számát, erre is figyeljünk oda, érkezzünk előbb, telefonáljunk, informálódjunk! (A „megtelt” tábla még a normál működésben is többször kikerült pár népszerű fürdőre a tavalyi főszezonban is. Kalkuláljunk!)

Az ajánlások következő része az egyébként fürdőzés, strand környezet nélkül is betartandó előírásokat taglalja:

  • fertőtlenítsük a kezünket szappannal, vagy alkoholos fertőtlenítővel többször is naponta, érintések, érintkezések után különösen
  • tartsuk a távolságot, legalább 1,5-2 m-t, mindenhol, még a zuhanyzóban, mellékhelyiségben is
  • tüsszentés, köhögés esetén használjunk papír zsebkendőt
  • kerüljük a közeli kontaktust, kézfogást stb.
  • nem menjünk zsúfolt helyre
  • ha lehet, kerüljük a készpénzes fizetést
  • védjük az időseket

A vírus terjedésével kapcsolatos prognózisok elég sokszor és sokféleképpen változtak az elmúlt hetekben, mégis egy valamiben viszonylag stabilan egyetért a szakma, ez pedig az, hogy megfelelő vízkezelés mellett a vízben való terjedésnek a kockázata rendkívül alacsony. Ez számunkra kifejezetten jó hír, mégis számtalan potenciális kockázattal kell számolnunk így is. Fontos megértenünk, hogy most viselkedésünkkel kell segítenünk az üzemeltetőt a megfelelő kritériumok megtartásában és felelősségteljesen kell a többi fürdőző érdekét is szem előtt tartanunk, mikor a fürdő szolgáltatásait igénybe vesszük.

Nagy vizsgája ez most a fürdőző közösségnek!

Az, hogy a COVID19 előtt is sokan, köztük mi is fogalmaztunk meg kritikákat a termáletikett betartása és betartatása témájában, talán jogosan, talán jogtalanul, mit sem számít már, hiszen a kialakult helyzet most már élesben, komoly téttel állítja feladat elé mindkét oldalt. Szóval itt az ideje az összefogásnak, a közös gondolkodásnak, annak, hogy tényleg vigyázzunk egymásra!

Vannak szabályok, amiket talán már eddig is betartottál

Mindig kövessük az orvos utasításait, vegyük figyelembe, mikor lehet és mikor tilos fürdőbe mennünk! Lázas, fertőző betegséggel, hányásos-hasmenéses vagy légúti megbetegedésekkel maradjunk otthon! Egyáltalán, ha rosszul érezzük magunkat, inkább hagyjuk ki a fürdőt, lehet, hogy többet árt is, mint használ bizonyos esetekben!

(Itt írtunk nemrég a Hasznos információk a fürdőzés előtt címmel.)

Medencehasználat előtt és után is zuhanyozzunk le szappannal! Mindig használjuk a lábmosót!

A medencébe természetesen ételt és italt ne vigyünk be, ne is fogyasszunk!

Csak megfelelő, fürdési célú ruhában fürdőzzünk, a medencébe lépés előtt ürítsük ki zsebeket!

Védjük a gyermekeket! A gyermek és pancsoló medencében felnőtt nem tartózkodhat! És ez sok esetben fordítva is igaz. Nem szobatiszta kisgyermek csak úszópelenkában fürdőzhet!

A fürdők valószínűleg szabályozni fogják a medencék maximális terhelhetőségét, figyeljünk oda a szabályozásra és zsúfolt medencékbe egyébként se menjünk most egy ideig! Előfordulhat kötelező maszkviselés előírása is!

Leszögezném. Egy hangyányit sem örül senki a kialakult helyzetnek. Mondhatni, ez így rossz mindenkinek. Fürdőzőnek, üzemeltetőnek, mindenkinek. Viszont most minden azon múlik, mennyire tudunk toleránsan viselkedni egymással szemben, mennyire tudjuk tisztelni az egyébként nem kicsit tiszteletreméltó fürdőkultúránk hagyományait, emlékezetét.

Ne feledjük el, a fenti szabályok nem az életünk megnehezítése céljából készülnek, hanem pont a védelmére. Kilépve a komfortzónánkból, tegyünk egy lépést a közösség felé azzal, hogy most nem csak kizárólag a saját érdekünkben cselekszünk! Mindig gondoljunk másokra is!

Hogy talán nem is olyan sokára, újra együtt, felhőtlenül örülhessünk egymásnak és a termálfürdők nyújtotta különleges élménynek, gyógyító hatásnak, mely egy igazi kincs a kezünkben nekünk, magyaroknak. Bánjunk is vele úgy! Mindig!

Megjelent a legújabb Wellazine magazin!

Egy magazin azoknak, akik szeretik a lazító gondolatokat, akik az olvasást és a fürdőzést rituáléként űzik és akiknek a pihenés maga a színtiszta művészet. Wellazine, a lazítás eleganciája – őszi lapszámunkban többek között saját magunkkal és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz vásárolj magadnak egy lapszámot: Wellazine magazin 2020 ŐSZ | 1250 Ft

És szerintem ezek is tetszeni fognak: