Az idei karácsony más lesz, és kicsit mégis ugyanaz

Most komolyan azt gondoltad, hogy egy kósza világjárvány és elfelejtjük a karácsonyi rohanást, a stresszt, a kapkodást? Igen én is azt hittem. Évek óta mondom, a karácsony egy bensőséges, testileg és szellemileg is lazító, önfejlesztő időszaka kellene, hogy legyen az évnek.

Talán, ha nem december 23-án este esnénk be, a többnapos ajándék keresgélés és az év végi hajtás után teljesen kimerülten a családi asztalhoz. Mindezt azért, hogy az ezt követő három napban a havi kalóriafogyasztásunk többszörösével feltankolva, hirtelen leálljunk mindennel… Abban biztosan egyetértünk, hogy van mit javítani a karácsony felhasználási kultúráján. Kezdjük a bevált recepttel, nézzük meg, hogy csinálják azok, akik máshogy csinálják.

Izland és a Jolabokaflóö

Az izlandi karácsony, a Jolabokaflóö, ami egyfajta keveréke a viking hagyományoknak és az amerikai, – jellemzően filmekből táplálkozó – kultúrkörnek. Eme távoli, északi szigeten már december 12-én elkezdődnek az ünnephez kapcsolódó történések, a népi mendemonda szerint ugyanis a hegyekből karácsonyi figurák érkeznek, szám szerint 13-an, akik december 12-től 24-ig, egyesével toppannak be az ünneplő családokhoz. Majd, ahogy jöttek, úgy távoznak is.

A Kék Lagúna országa, (erről és Izland érdekességeiről már itt írtunk) jegyzi ráadásul az egyik legszimpatikusabb ajándékozási szokást is, az izlandiak ugyanis nem fektetnek nagy energiákat a válogatásba, mindenki könyvvel lepi meg a szeretteit és szenteste egyfajta rituális, közös olvasással töltik az időt. Még saját szavuk is van a jelenségre, Jolabokaflóö, ami karácsonyi könyváradatot jelent.

A második világháború ínséges évei erősen megtépázták az elszigetelt kis sziget gazdaságát, nem sok árucikkhez jutottak hozzá ebben az időben. Olyanhoz, amit karácsonyra is szívesen adtak volna meg végképp nem, de a papíripar működött. 1944 óta tartja magát a könyvajándékozási szokás, ebben az évben vált függetlenné Izland Dániától, így a jolabokaflóö-t egyfajta nemzeti érzés is fűti. A szép hagyományt a szükség szülte ugyan, de valamiért mégis mennyivel emberibb, és illőbb a karácsony filozófiájához, mint a plaza soraiban ácsorgó, nyugtalan ember képe. Szóval bravo Ísland, bravo.

Japán és a KFC

És hogy köszönt be a karácsony például egy a tradícióira, nagyon érzékeny országban? Hát egy vödör rántott csirkével a Kentacky Fried Chicken-től. Igen, ez Japán. Mivel a felkelőnap országában nincs nagy hagyománya a karácsonyi kultúrkörnek, lévén, hogy a lakosság csupán 1% keresztény, az idősebbek pedig teljes mértékben figyelmen kívül hagyják, itt a karácsony egy igazi kereskedelmi ünnep, ami csakis december 24-ére korlátozódik.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy a főként amerikai filmekből táplálkozó karácsonyi kultúra miként csapódik le, egy kvázi, táptalaj nélküli országban. Talán könnyebb megérteni az európai karácsonnyal kapcsolatos kettősség érzést is. (Erről majd később.)

Szóval Japánban a december 24-e a randik napja, sokkal inkább hasonlít a mi, vagyis inkább Amerika Valentin napjához. Úgy tartják, aki ezen a napon egyedül van, tehát szingli, nagy valószínűség szerint a következő évre is magányos marad. Nem csoda hát, hogy mindenki begyújtja a rakétákat, belövi a sérót és randizni kezd.

A másik érdekesség a KFC 1974-es reklámkampánya mentén kialakuló tradíció, ez volt a Kurisumasu ni wa kentakki!, azaz a “Karácsonyra Kentuckyt!”. Már egy hónappal előre meg kell rendelni a ropogós bundában sült csirkés vödröt, ha valaki ezen a napon „hagyományos karácsonyi menüt” szeretne enni.

A finn kedvesség határtalan

Finnországban már a december 24-e reggel is izgalmasan kezdődik, a család tagjai fahéjas tejberizst fogyasztanak, amibe egy-egy szem mandulát rejtnek. Aki ezt megtalálja, annak nagy szerencséje lesz a következő évben, hajadonoknak ez természetesen a férjhez menést jelenti főként.

Az egyik legszebb a karácsonyi szokások között, hogy a finnek ezen a napon megvendégelik a háziállataikat is, de a madáretetésnek is nagy hagyománya van. Mielőtt megérkezne a Mikulás, szaunáznak egy jót, de hát a finn szauna országában ez talán nem is annyira meglepő.

Mi marad a meghámozott karácsonyból? Létezik stresszmentes karácsony?

Ahány ház, annyi szokás, így van ez a karácsonnyal is. Mégis valahogy sokan elveszve érezzük magunkat ebben az ünnepben, ahogy próbáljuk lehámozni róla a kereskedelem és a pénz szülte mesterséges hagyományokat, hogy hitben és kultúrában meg tudjuk látni újra a szerethető tartalmat.

A szeretet ünnepének feladatait, a családi élet, az elvonulás, a feltöltődés fogalomkörökben kell keresnünk. Kicsit talán úgy hangzik, mint egy wellness filozófia.

5+1 praktika, amit ha végrehajtasz, igazán meghitt lehet az ünnep, stresszmentes a karácsony

  • minden nap legyen 30 perced önmagadra, még a legnagyobb hajtásban is,
  • a nők szerepe a karácsony meghitt pillanatainak előkészítésében megkérdőjelezhetetlen, de tudatos tervezéssel és a feladatok leosztásával az egész családot be lehetne vonni a teendőkbe,
  • fokozatosság: már 24-e előtt próbáld meg magadat lassítani, iktass be napi 30 perc olvasást, pár perc meditációt, légzésgyakorlatokat,
  • mértékletesség: mindig az utolsó pohárral és az utolsó szelet hússal van a baj, gondolj erre már az utolsó előttinél,
  • tervezés: nagyon szép a céltalan semmittevés, de hajlamosak vagyunk rá, hogy pótcselekvésekkel, (evéssel, ivással, dohányzással) próbáljuk az unalom ingereit kompenzálni, tervezz be könnyed sétát, kirándulást,
  • + 1: tegyél valakivel valami jót, mert igazából erről szól ez az ünnep.

Ezúton szeretnénk mindenkinek boldog karácsonyt és boldog új évet kívánni! Folytatjuk 2021-ben, tudjátok, csak lazán, kényelmesen!

Ha tetszenek írásaink, érdekel a wellness és a fürdőkultúra, lapozz bele a 2020-ban megjelent Wellazine magazinunkba!

A Wellazine olvasóival közös bennünk, hogy szeretjük a lazító gondolatokat, az olvasást és a fürdőzést is rituáléként űzzük, a pihenés számunkra maga a színtiszta művészet. Wellazine magazinunk 2020-as lapszámában többek között belső érdekes praktikákkal, egészségmegőrzéssel és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz, nézz rá a Wellazine magazinra!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: