Hogyan fejlesszük a légzésünket a Buteyko módszer segítségével

Buteyko | a légzés másik oldala

Bizony, egy komplett világjárvány kellett ahhoz, hogy a légzés, pontosabban a jó légzés fontosságára ekkora figyelem összpontosuljon. Bár, bőven van még „vakfolt” ezen a szakterületen is, mégis kutatások, esettanulmányok bizonyítják, hogy jó légzéssel igenis komoly eredményeket érhetünk el egészségmegőrzésben, megelőzésben és az asztma, allergia, szénanátha, alvási apnoe, magas vérnyomás, COPD kezelésében.

A Buteyko módszer lényege

A Buteyko légzéstechnikák egyszerűek és könnyen elsajátíthatók, mégis kivitelezésük igencsak tudományos alapokon nyugszik. A módszer lényege, hogy a felvett oxigén és szén-dioxid egyensúly fenntartásával csökkentjük a légzési volument. Tehát, igény szerinti mennyiségben, természetes, elnyújtott, hangtalan légzésekkel operálva, „mélyre”, azaz a rekeszizom alá összpontosítva szívunk be. Majd másfélszer annyi ideig engedünk ki levegőt szintén, szigorúan az orrunkon keresztül. Az egyensúly fenntartásával, így a túllégzés okozta CO2 hiány megszűntetésével, egy csomó negatív folyamattól és egészségügyi kockázattól szabadítjuk meg szervezetünket.

A túllégzés következtében ugyanis – amikor a levegőt kapkodva, jellemzően szájlégzéssel vesszük – túlsúlyba kerül az oxigén a véráramban, ezáltal a fellépő CO2 hiány megváltoztatja a szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. A PH érték normális szint fölé emelkedésével a vörösvértestek oxigén leadási képessége, (CO2 hiányában) lecsökken, ami tejsav termeléséhez vezet.

A Buteyko módszer persze nem tiltja a mély lélegzetvételt, ha valamilyen céllal végezzük. Hiszen, mint tudjuk, a mélylégzés kitágítja a mellkast, masszírozza a rekeszizmot és a hasüregben található szerveket. Mégis, alkalmazása után célszerű az O2-CO2 egyensúly visszaállítása, csökkentett légzés gyakorlattal. (részletek később)   

Mindannyian „kifulladtunk” már sportolás vagy valamilyen intenzívebb mozgás közben. Talán el is veszítettük a kontrollt a légzésünk felett. Az izmaink elkezdtek savasodni, szédültünk, elszürkült a világ. Talán már akkor éreztük, érezted te is, hogy ez biztosan nem a legjobb módja a kondíciód fejlesztésének, sőt talán nem is igazán egészséges. Nos, a túllégzéssel ugyanez történik a szervezetedben, folyamatosan gerjesztve a légzési minta hibáját, ami, csak egyre fokozódó tünetekhez vezethet, számos területen.

A jó légzés meghatározása régen és most

Gyerekkorunkban azt tanultuk, hogy a jó légzés lényege a minél nagyobb, erőteljesebb belégzés. Majd a sok „mérgező” anyag (CO2) egy szintén erőteljes kilégzéssel, a salakanyagokkal együtt távozik a szervezetünkből; szájon át.

Ebben az időben még más szempontok szerint gondoltak a légzésre, ezért is hat meghökkentően újszerűnek Dr . Konstantin Pavlovich Buteyko módszere, melyre talán az „új”, kicsit furcsa jelző lenne, tekintve, hogy az ukrán-szovjet professzor már az 1950-es években kifejlesztette érdekes teóriáját.

Buteyko légzés megszületése

Buteyko professzor kezdetben a haldoklók légzés intenzitásával foglalkozott és megállapította, hogy minél erősebben és magasabb ismétlésszámmal lélegzik valaki, annál közelebb van a halálhoz. Megállapításából azt a következtetést vonta le, hogy a jó és egészséges légzés az alacsonyszintű gázcserében keresendő.

Saját magán kezdett kísérletezni, különféle gyakorlatokkal próbálta csökkenteni a légzési volument, melynek eredményeként, nagy meglepetésére, normalizálódott régóta fennálló magas vérnyomása.

Konstantin Buteyko

A kezdeti sikereken felbuzdulva, az évek során tökéletesítette módszerét, mellyel hatékonyan gyógyította a legkülönfélébb betegségekkel küzdő pácienseket, akik hozzá fordultak segítségért.

Persze, minden kezdet nehéz, szokták mondani. Így a Buteyko módszer sem lett egyik napról a másikra világraszóló siker. Sőt a Szovjetunióban egészen a 80-as évekig nem is ismerték el hatékonyságát.

Buteyko légzés könyvek Patrick McKeown-től

Patrick McKeown

Patrick McKeown légzéskutató, a Buteyko Clinic alapítója, Buteyko professzor tanítványa, az általa kifejlesztett gyakorlatokkal és elvekkel, ezreknek segített már sportteljesítményük fejlesztésében vagy egészségi állapotuk javításában. Saját maga is megküzdött az asztmával és alvási légzésproblémáival a Buteyko módszer segítségével, amiből kifogyhatatlan energiát merített, ahhoz, hogy ezeket a tanokat tökéletesítse, tanítsa, alkalmazza.

Világszerte találkozhatunk a Buteyko Clinic hatékony módszereivel, kutatásaival, a Patrick McKeown által kiképzett légzés trénerekkel, kreatív termékekkel. Ilyen például a Buteyko öv, ami a helyes légzés kialakításában, begyakorlásában és megtartásában nyújt kiváló segítséget, vagy a biztonságos és kényelmes Myotape szájtapasz, mely az éjszakai alvás során orrlégzésre ösztönzi viselőjét. Nem mellékesen, a horkolást is egyszerűen és kényelmetlen érzés nélkül gátolja.

Patrick McKeown könyveiben magyarul is olvashatunk a Buteyko módszerről. Korábbi, A légzés ereje c. könyve inkább a sportoláshoz nyújt kiváló segítséget. A közelmúltban kiadott Gyógyító légzés című pedig szilárd alapokat biztosít a Buteyko módszer elsajátításához.

Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésed, érdemes jövő héten is figyelned a Wellazine hírfolyamát, ugyanis pár nap múlva megtanuljuk, hogyan mérjük fel a tüdőnk egészségi állapotát pár egyszerű és nagyszerű gyakorlattal. Illetve a Gyógyító légzés c. könyv hosszabb elemzése, ajánlója is várható. Tarts velünk!

KÖNYVAJÁNLÓ – Patrick McKeown: Gyógyító légzés | Wellazine könyvklub

… ha sokszor vagy náthás, horkolsz, fáj a fejed, esetleg kihagy a lélegzeted másodpercekig alvás közben, nap közben fáradtnak érzed magad, gyakran dugul be az orrod, ásítozol, akár magas a vérnyomásod vagy rossz a közérzeted … ez a könyv megváltoztathatja az életedet!

“A Gyógyító légzés az egyik legértékesebb könyv, ami valaha is a kezembe került. Sokaknak egy új és könnyedebb életet jelenthet a fejlődés a Buteyko gyakorlatok segítségével. Megtapasztalni a sikert a jobb alvás, a nyugodt, könnyed légzés, az energikusabb mindennapok terén. Könnyen érthető és elsajátítható gyakorlatok, a legtöbb, amit az egészségedért tehetsz!”

És szerintem ezek is tetszeni fognak: