Ahol a csempék mesélnek. – Fürdőjáró cikksorozatunkkal megpróbáljuk szóra bírni őket, mi több megtapasztalni a történetüket. Kövesd rovatunkat, járd be velünk a magyar fürdőkultúra égköveit, népszerű termálfürdőinket!

– ÍGY FÜRDŐZÜNK MI BLOG –

“Mikor jön rá végre, hogy épelméjű üdülővendégekre nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni!”

Rejtő Jenő

Bükfürdő – van, amiből sosem elég

BÜKFÜRDŐ – A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló oldott ásványi anyag tartalmú gyógyvízre épített fürdőkomplexum, 5 ezer négyzetméter vízfelülettel, minden igényt kielégítő szaunavilággal, wellness centrummal és fejlett gyógyászati részleggel várja a gyógyulni, lazítani, szórakozni vágyó fürdővendégeket.

A négy kútból feltörő, csodatévő bükfürdői gyógyvizek az alkáli-hidrogénkarbonátos osztályba tartoznak, magas kalcium, magnézium és fluor tartalommal. A 15000 mg/l oldott ásványi anyag tartalom még nemzetközi viszonylatban is egyedülállónak számít. A vízben található kalcium és fluor a csontokat erősíti, a magnézium táplálja az izmokat, a nátrium-klorid gyulladáscsökkentő, míg a szén-dioxid a vérkeringést javítja.

„Sajnos” azt kell, hogy mondjam esélyünk sincs arra, hogy 1-2 nap alatt meglássuk Bükfürdő igazi arcát, de nemhogy meglátni, mindent kipróbálni, sőt megnézni sem elég ez az idő. Most mondjam azt, hogy szerencsére? Mert persze szerencsére hát, mert Bükfürdő így jó, ahogy van.

Gellért fürdő – ahol a Zsolnay csempék mesélnek

BUDAPEST – A Gellért fürdő a hazai termálfürdők csúcsdísze, a főváros minden négyzet centiméterében pompában úszó szecessziós gyógykomplexuma.

A Gellért fürdő a hazai termálfürdők csúcsdísze, egy igazi arisztokrata a jól öltözött, ámde hozzá képest mégiscsak polgári masszában. Minden, a magyar fürdőkultúra után, csupán csak apró vonzalmat is érző fürdőkedvelőknek szívből ajánlom, hogy legalább egyszer az életben (vagy sokkal többször) látogasson el ebbe, a minden négyzet centiméterében pompában úszó szecessziós gyógykomplexumba. Jó lenne, ha mindenki közelről látná, hogy az ősök milyen nívót álmodtak meg így röpke, 102 év távlatából nekünk, a jövő nemzedékeinek.

Hatalmas izgalommal vetettem belel magam én is az első Gellértes kalandba, kicsit féltem a nagyon várt dolgok “Murphys” természetétől, s az ilyenkor menetrendszerű enyhe csalódástól, de szerencsére nem következett be ilyesmi. Sőt.

3 érdekesség a Gellért fürdőről

  • A Gellért 1927-ben még az akkoriban Európában is kuriózumnak számító hullámfürdővel bővült.
  • Az 1918-as nyitás óta egyetlen egyszer zárt be, egy nagy csőtörésnek köszönhetően még a 2002-ben.
  • Az 1945-ös budapesti ostrom alatt is működött, pedig a női oldal egy bombatalálattól szinte teljesen elpusztult.

És íme +7 érdekesség a Gellért fürdőről.

Zalakaros a családok fürdője

Zalakarosi gyógyvíz

ZALAKAROS – A Zalakarosi fürdő régi kedvence a termálfürdőkbe járó közönségnek, könnyű megközelíthetősége (M7) mellett olyan komplex szolgáltatásokat vehet igénybe az ide érkező fürdővendég, mint csak kevés helyen az országban.

A zalakarosi gyógyvíz európai szinten is kuriózumnak számító ékköve hazánknak, összetétele és gyógyhatása, a benne egyformán magas koncentrációban található jód, bróm, kén és fluor ásványoknak köszönhetően különleges.

Ez az a hely, ahol a család minden tagja jól érzi magát, mindenki megtalálja a maga kedvenc programját és élvezheti a pancsolás örömeit! Az élményfürdőben nem csak beltéri, hanem télen is kellemes hőmérsékletű kültéri medence is várja az ide látogató vízkedvelőket. Mindenki nyugodtan rábízhatja magát a minden irányból feltörő vízsugarakra és megtapasztalhatja a víz éltető, frissítő erejét.

Szeretnél még több különleges dolgot megtudni a Zalakarosi fürdőről? Íme 7 érdekesség, amit még a bennfentesek sem ismernek mind. Gyere el Zalakarosra (Belépőjegy árak) és próbáld ki a gyógyvíz jótékony hatását, vagy látogasd meg a környék nevezetességeit!

Hévíz Tófürdő

Hévíz Tófürdő

HÉVÍZ – A Hévízi Tófürdő a világ legnagyobb, gyógyhatással rendelkező, melegvizes tava. A harmóniát furcsamód egy vízi nudlin lebegve, a Tófürdő felszínén találtam meg. Kíváncsi vagy rá hogyan? Gyere, körbevezetlek!

Itt tartózkodásom alatt a A Hévíz Tófürdő közepén komoly diskurzusok alakultak ki, ahogy széles karcsapásokkal dolgoztam magam egyre beljebb a tó közepére azzal a jelmondattal, hogy Csak lazán kényelmesen. De a részleteket hagyjuk a cikkre.

Előljáróban, kedvcsinálóként szerepeljen itt egy legenda a Hévíz Tófürdővel kapcsolatban, ami nagyon megtetszett itt tartózkodásom alatt

Egy Nelly nevű elefántról szól, aki 1914 nyarán a Fővárosi Cirkusz elefántjaként kapott beutalót lábfájással a Hévízi Tófürdőbe. Először, a reumával diagnosztizált állat kezelésére a szomszédos Széchenyi fürdő vizét jelölték ki, de hamar el is vetették az ötletet. Így került Nelly és gondozója 1914 júliusában Hévízre. A fotó tanúsága szerint a fürdések jó hangulatban és eredményesen teltek.

Szeretnél még több különleges dolgot megtudni a Hévízi Tófürdőről? Íme 10 érdekesség, amit még a bennfentesek sem ismernek mind.

Gyere el Hévízre (Belépőjegy árak) és próbáld ki a gyógyvíz és gyógyiszap jótékony hatását, vagy ismerkedj meg közelebbről a súlyfürdő történetével!

És még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

És szerintem ez is tetszene:

Lábmosó a fürdős EZ+AZ

olvastad már? Akkor csak lazíts! LAZÍTANI