Gellért fürdő – ahol a Zsolnay csempék mesélnek

Gellért fürdő úszómedence

A Gellért fürdő a hazai termálfürdők csúcsdísze, egy igazi arisztokrata a jól öltözött, ámde hozzá képest mégiscsak polgári masszában. Minden, a magyar fürdőkultúra után csupán csak apró vonzalmat is érző fürdőkedvelőknek szívből ajánlom, hogy legalább egyszer az életben (vagy sokkal többször) látogasson el ebbe, a minden négyzet centiméterében pompában úszó szecessziós gyógykomplexumba. Jó lenne, ha mindenki közelről látná, hogy az ősök milyen nívót álmodtak meg így röpke, 102 év távlatából nekünk, a jövő fürdőző nemzedékeinek.

A Gellért fürdő egykor

A Gellért nagy múltra tekint vissza, II. András a 13. században már gyógyházat és fürdőt alapított a helyén. Majd később a 15. századból is találunk feljegyzéseket a „csodahatású forrásokról”. A török hódoltság ideje alatt Acsik Ilidzse állt a helyén, (az Ilidzse török fürdőt jelent) mely a hódítók körében igen kedvelt volt, tágas tereinek és meleg termálforrásának köszönhetően. Buda visszafoglalásakor Habsburg Lipót háziorvosának tulajdonába került, később az orvos fia adta el Buda városának 1718-ban.

A magyarok körében, – a medencék aljára lerakódó forrásiszap miatt -, csak sáros fürdőnek nevezett komplexumot, pár újabb tulajdonosváltást követően, 1894-ben a Ferenc József híd (Szabadság híd) építésekor bontották le. 1901-ben a „Budapest fürdőváros” koncepció keretein belül (bizony már akkor létezett ez a törekvés) a főváros kisajátította a telket és vele a gyógyforrást is.

hullámmedence

A szecessziós stílusban épült Gellért fürdő és szálló, ahogy a mai formájában ismerjük, 1918-ban nyitotta meg a kapuit. Ez volt a főváros első luxus kategóriájú létesítménye. A Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin, Sterk Izidor tervei alapján készült késő szecessziós épület világszerte ismert és kedvelt. Tereit Zsolnay mozaikok, műalkotások, szobrok, színes ablakok díszítik.

Gellért

3 érdekesség a Gellért fürdőről

  • A Gellért 1927-ben még az akkoriban Európában is kuriózumnak számító hullámfürdővel bővült.
  • Az 1918-as nyitás óta két alkalommal zárt be, egy nagy csőtörésnek köszönhetően még a 2002-ben és 2020-ban.
  • Az 1945-ös budapesti ostrom alatt is működött, pedig a női oldal egy bombatalálattól szinte teljesen elpusztult.

Íme 7 érdekesség a Gellért fürdőről.

A Széchenyi fürdőhöz hasonlóan a Gellért fürdő is szimmetrikus. Azaz a fürdő tükrös elrendezésű, aminek az az oka, hogy egészen az ezredfordulóig, női és férfi részleg különítette el a nemeket egymástól. Az ezredforduló után hétvégén már koedukált volt. Majd 2013 január 1-től vált minden nap, mindkét nem számára egyszerre elérhetővé az egykori női és férfi részleg.

Tolnay Klári

Gellért fürdő híres látogatói

A Gellért fürdő híres vendégei közé tartozott I. Julianna holland királynő, aki itt töltötte a mézesheteit, illetve Richard Nixon az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Jehudi Menuhin híres amerikai hegedűművész is. A Gellért fennállása óta a nagy gondolkodók, művészek, írók, költők, politikusok, színészek és színésznők kedvelt találkozóhelye, a 30-as években készültek Pusztai Sándor úszómester lesifotói, mely kópiáknak köszönhetően bepillantást nyerhetünk az akkori közösség életébe.

Pusztai Sándor, a fürdők krónikása olyan hírességeket kapott lencsevégre neglizsében, mint Heltai Jenő, Tolnay Klári, Karinthy Frigyes, Ifj. Horthy Miklós. Ezekből a csodálatos fotókból született a Miniszterek gatyában c. kiállítás, mely 2012-től a fürdőben is megcsodálható.

A filmforgatások során hazánkba érkező hollywoodi produkciók stábtagjai, színészei, sztárjai is szívesen mártóznak meg a Gellért medencéiben. Legutóbb Ryan Gosling pózolt a Gellért csodálatos motívumait használva háttérnek a GQ magazin címlapfotózásán.

Ryan Gosling Gellért fürdő

Gellért küldetés

Hatalmas izgalommal vetettem bele magam én is az első Gellértes kalandba, az előcsarnok fantasztikus, mint ahogy a fürdő kívülről is igazán impozáns, a budai oldal ikonikus bástyája, a lehetőségekben, szépségben gazdag környékről (Budai vár, Szabadság híd, Műegyetem környéke, Duna-part) nem is beszélve.

A Széchenyivel összevetésben nagyjából egy árkategóriát képviselnek, de itt azért a magyar szó viszonylag gyakoribb, mint a Szecskában, még hétvégén is. Azt hiszem itt próbáltam ki életemben először a saját kabinos öltözést, ami tovább emelte az elégedettségi szintemet. Néha már-már soknak érzem a szekrényeknél tolongást egyes fürdőkben. A plusz 400 Ft-ot mindenképpen megérte.

Na de, nem csak úgy fürdőzgetni, áztatgatni jöttem ám ide! Egy régóta csodált és általam nagyon különlegesnek tartott, 80 évvel ezelőtt készült Fortepan fotó eredeti helyszínét jöttem felfedezni, tudományosan megvizsgálni. Meg is álltam egy pillanatra azon a ponton, ahonnan elgondolásom szerint ez a fotó készülhetett 1940-ben, 80 évvel ezelőtt. Íme:

Gellért fürdő 1940 Fortepan hullámmedence

Százszor elgondolkodtam már azon, milyen lehetett a két világháború közötti pesti fürdőélet. Ugye hallottunk legendás történeteket, láttuk Pusztai Sándor fantasztikus felvételeit, nagy gondolkodók, ikonikus alakok, mint Karinthy, Rejtő, Tolnay, hogy csak néhány nevet említsünk, akikkel akkoriban itt együtt öltözött, beszélgetett az utca embere. És mindenki más is.  

Részlet a Wellazine magazinból:

Egy igazi színes ritkaság a Fortepan gyűjteményéből. A kép gyönyörű színeivel, formáival szinte beszippantja, letaglózza az embert. Egy olyan legendás, érzelmekkel teli kor kellős közepébe kalauzol, melyben a felkorbácsolt emóciók történelmi időket írtak ugyan, a Gellért medencéjében mégis tökéletes nyugalmat és harmóniát találunk.

Vajon milyen könyvet olvashat az őszes Úr a kép előterében? Mellette balra, mintha valaki rosszallóan fürkészné a fotó elkészültét. Van, aki az unokájával játszik, mások napoznak vagy a korlátba kapaszkodva áztatják fáradt tagjaikat. Mindeközben a medence előterében álló urak talán pont a termálvíz gyógyerejéről elmélkednek.

Kihagyhatatlan élmény

A Gellért fürdő összesen 13 medencével rendelkezik, amihez finn szauna, gőzkabin és hőlégkamra is tartozik. A világ talán egyik legszebb úszómedencéje, (persze nem hasonlít egy normál versenymedencére) is itt található.

Gellért

A Gellért praktikussága, átgondolt elrendezése mutatja a fürdővételezés ésszerű útját, kezdve a meleg vizes termál medencék közvetlen szomszédságában található zuhanykabinokkal, ahol még a tusolás is egy jófajta wellness élménnyel ér fel, ahogy a fürdővendég a forró termálvíz előtt megtisztítja a testét a szennyeződésektől. Majd egy melegebb (38 Celsius fok) és egy „hidegebb” termál medencében (36 Celsius fok) áztathat egy kis időt (kb. 30 percet), betartva az előírt fürdőidőt természetesen.

Gellért

Ha mindkettővel végzett, a zuhanykabinok mellett található a 19 fokos merülő medence, csípős hideg, mégis frissítő érzést nyújtó vizével könnyedén zárhatjuk be a pórusainkat. A medencetérből kifelé vezető út a pihenő/masszázs szobába vezet, ahol megadhatja az ember a testnek, ami a legfontosabb ilyenkor: 20 perc nyugalmat majd egy kis kényeztetést, masszázst, olajozást. Egy univerzális fürdőélmény az ősi recept szerint.

Milyen lesz a jövő?

Fürdőtúrám végén már-már gellérti magasságokban jártam, ami a fürdőkultúra élményeim gyarapodásának szánt örömömet jelentette elsősorban, egy dolog azért mégis eszembe jutott, vajon hol lesz ez az egész a magyar főváros vérkeringésében mondjuk újabb 80 év múlva…

Előttem van, ahogy a jövő embere az online tér illúziójában fogadja magába a fürdőkultúra éltető cseppjeit, érdekességeit. De a Gellért még akkor is teljes pompájában fogja várni kedves közösségét, mert megvédi a benne lakozó energia, az örökkévalóságnak szánt minta, egy letűnt kor gyémántkeménységű üzenete. Így fürdőztünk mi, gyere próbáld ki!

Még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: