Hamam

Nézzük mit is jelent, mire való a hamam.

Hamam törökfürdő

hamam a gőzfürdő keleti változata. A török és arab kultúrában a közfürdő elnevezése. Jelentése: forró.

A törökfürdő lehet ildzsa vagy ilidzsa, mely általában termálforrásra épülő gyógyhasználatú fürdőt, és lehet hamam, ami a tisztálkodási célú közfürdőt jelentette. Az iszlám tanításai előírják a test tisztán tartását, rendszeres ápolását. A hamam a rituális, testi-lelki megtisztulás. Évezredes hagyományokra épül, mai szóhasználatban talán egy kivételes spa élményként jellemeznénk, de ennél azért jóval több.

Az ókorban a törökfürdők római és bizánci mintára épültek, három részből álltak: egy öltöző részből, egy átmeneti helységből és egy forró helyiségből. Ez utóbbinak a közepén állt a márványlap, amelyen a test bedörzsölését, masszírozását végezték. A leöblítést, öntözgetést, locsolást többnyire a nyolcszögletű terem falai mentén elhelyezett kis mosdó medencékben.

Nők és férfiak egyszerre nem tartózkodhattak a fürdőben. A gazdagabb városokban külön férfi és női egységet építettek, máshol, ahol erre nem volt lehetőség időben választották el a nemeket. A fürdők, így a hamam is a világtörténelem során, mindig a társadalmi élet központjai, találkozási pontjai voltak. A nőknek wellness, kozmetika és fodrászat is volt egyben, mondhatni az egyetlen találkozási pontot jelentette a lepel fedte kultúrában. Olyannyira az volt, hogy az anyák itt választották ki menyeiket is például. A fürdőszobák elterjedésével aztán a törökfürdő egyszerre turisztikai látványosság lett.

A hamam, mint spa termék

A rituálé bizonyos elemekben eltérő lehet, de a modern hamam kezelés többnyire keleti stílusú ráhangolódással kezdődik, majd a meleg vizes öntözgetésekkel folytatódik a pórusok kinyitása. A kőlapra fekve leradírozzák a bőrt és bemasszírozzák a nyomelemeket tartalmazó készítményeket a mélyebb szövetekbe is. Olívaszappan habbal borítják a testet, mely egy igazán egyedülálló, könnyed érzetet biztosít. A lemosás után egy pihenőszobában készülhetünk rá a visszatérésre a való világba.

Budapest törökfürdői a Rudas, a Rácz, a Király, a Veli bej fürdője mind különleges élményeket nyújtanak. Ezentúl Sárváron, Egerben, Harkányban is igénybe vehetjük a törökfürdő tradicionális kezelését.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: