HASZNOS – Amit a fürdőkről tudni érdemes

Amit a fürdőkről tudni érdemes

Még jó, ha fürdőzés előtt tájékozódunk a minket érintő legfontosabb tudnivalókról! Hogyan hatnak a fürdők? Mennyi időt töltsünk a vízben? Mire lehet elég évi 1-2 alkalom? Érdekes kérdések, egyértelműnek tűnő válaszok. Mégis talán jobb az elővigyázatosság!

Jó tudni, még fürdőzés előtt. Hogyan hatnak a fürdők?

Termálvizeink magas ásványi anyag tartalma bőrünkön át, kisebb mértékben a vízpárát belélegezve, nyálkahártyánkon keresztül szívódik fel szervezetünkben. Általában a vízösszetétel, (a vízben jellemzően legnagyobb mértékben előforduló értékes ásványi anyagok szerint kategorizált) gyógyvíz fajtája alapján ajánlunk fürdőkezelést a különböző típusú betegségekre. A fürdőkúra megkezdése előtt mindenképpen érdemes, sőt szinte kötelező szakember véleményét kikérni: milyen betegségekre alkalmazható sikeresen a termálkúra, vagy milyen ellenjavallatok alapján lehet, akár tilos is, megkezdeni a gyógykezelést.

Mire lehet elég évi 1-2 alkalom?

A kutatások szerint évente legalább kétszer 15 alkalmas fürdőkúrával lehet elérni a legmegfelelőbb gyógyhatást. Testi-lelki egészségünk szempontjából azonban minden, a termálfürdőben eltöltött perc számít. A termálvíz emberi testre gyakorolt pozitív hatásait számba véve, már magának a meleg víznek is gyógyító, fájdalomcsillapító hatása van, akár pár alkalom után is. A víz felhajtó erejére támaszkodva a fájó, merev ízületeket könnyedén átmozgathatjuk, a fürdők megnyugtató, inspiráló közege segít ellazulni és oldja a stresszt.

Fontos tudnivalók fürdőzés előtt

Mennyi időt töltsünk a vízben? (Fontos még fürdőzés előtt!)

Szinte minden, magára valamit is adó fürdőben jelzik, hogy mennyi időt érdemes egyhuzamban a termál medencében tölteni. Minél melegebb és magasabb a víz ásványi anyag tartalma, általában annál kevesebbet. A gyógyulást jobban segíti, ha többször, több alkalommal veszünk meleg vizes fürdőt. A túlzásba vitt „áztatástól” a fürdőfáradtság tünetei is jelentkezhetnek rajtunk. Fürdőzés után mindig tartsunk egy fél órás, órás pihenőt relaxációval, olvasással, fekvéssel.

Tudtad-e?

PLACEBO HATÁS A TERMÁLBAN – A termálvíz gyógyvízzé minősítési procedúrája keretein belül alkalmazza a Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága az úgynevezett kettős vak kísérletet. Az eljárás célja a víz gyógyerejének vizsgálata és a placebo hatás kiszűrése. A kifejezetten érdekes művelet során 10 beteget az analizált termálvízben, 10 pácienst pedig (tudtukon kívül) felmelegített csapvízben kezelnek 2 héten keresztül. A hivatal az egyének vizsgálati eredményei alapján javaslatot tesz a gyógyvízzé minősítésre. Érdekességképpen, mindig van olyan kezelt beteg, akinek a meleg csapvizes terápiától is jelentősen javul az állapota.

Tudtad-e?

És még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: