Hévízi érdekességek és látnivalók

Hévízi érdekessége és látnivalók

Íme 10 különlegesség. Hévízi érdekességek és látnivalók, melyek ékes bizonyítékai annak, hogy feltétlenül fel kell keresned ezt a különleges helyet a közeljövőben.

A Hévíz Tófürdő kapuját 2 kerub őrzi, a sas szárnyú és félig oroszlán testű sárkányok a mitológia szerint az Isteneket szolgálták, a kapukat őrizve a rossz szellemektől. Egy hévízi legenda úgy tartja, ha valaki úgy sétál el a kerubok között, hogy nincs szerelem a szívében, a kerubok megszólalnak.

A Hévíz Tófürdő legmélyebb pontja 38 m, ebben a mélységben található a forrásbarlang, mely 10 különböző hasadékból eredő forrással táplálja a tavat. A különböző hőmérsékletű vizek közül a leghidegebb 23,4 Celsius fok, a legmelegebb 41,8 fok. A barlang szájából kevert, 39,5 Celsius fokos gyógyvíz áramlik ki.

A Tófürdő vízhozama 30-40 ezer liter percenként, mely ezzel a vízhozamával, a Hévízi-tó forrás volt Magyarország legnagyobb átlag vízhozamát produkáló forrása. A tó vízét délen a Hévíz-csatorna vezeti le, először a Zala folyóba, majd a Balatonba.

A 70-es évek bauxitkitermelésének köszönhetően a Tófürdő vízhozama csökkenni kezdett. A 80-as évek végén a felét sem érte el. 1989-ben az akkori kormányzat elrendelte a bakonyi bánya bezárását, melynek hatására ismét növekedni kezdett a vízhozam, ami jelenleg 410 liter másodpercenként.

A Tófürdő ma is meghatározó látványához hozzátartoznak az indiai vörös tündérrózsák, melyet 1898-ban Lovassy Sándor akadémiai tanár telepített a tóba.

Hévízi érdekességek és látnivalók, még további 5

A Tófürdő folyamatos mozgásban van. Egyrészt a forrásbarlangból, egy 2-3 méter széles és nagyjából 60-80 cm magas nyíláson 410 liter / másodperc erővel kiáramló víz forgatja. Másrészt a meleg víz felfelé áramolva, majd a felszínen helyet cserélve a hidegebb rétegekkel tovább gerjeszti a folyamatot. A tó henger alakban finom jobbra forgó mozgást végez.

A súlyfürdő, dr. Moll Károly és felesége találmánya, alapelvét a Hévíz Tófürdőben kapaszkodó fürdőzők ihlették. Megfigyelésük alapján a kontinens legnagyobb gyógytavában gyógyuló derékfájós betegek azon része, akik főleg csimpaszkodással töltötték az időt, furcsamód ugyanolyan ütemben gyógyultak, mint aktívabb társaik. Valószínűleg már Hippokratész idejében is alkalmaztak húzásos módszert a gerinc betegségeinek kezelésére. Fájdalommentes, víz alatti alkalmazását dr. Moll Károly és felsége vezette be. Évtizedekig sikeresen kezelték a gerinc bántalmait a meleg gyógyvízben ellazult testre rögzített, 3, 4, 5 kilogrammos súlyokkal.

A Hévízi-tó vize, mintegy 20-22 ezer éve tört fel mai helyén, a Balaton kialakulásával egy időben. Ellentétben a többi meleg vizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó a miocén kori Pannon tenger gazdag üledékének köszönhetően tőzegmedrű.

Már a római korban is ismert volt gyógyhatásáról, mely alapján több legenda, mendemonda is született. Hévíz település a középkortól, azaz 1328-as első írásos említése óta őrzi bizonyíthatóan a gyógyvízre utaló nevét. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette.

A tó őshonos halfajai a széles kárász, a compó, a dévérkeszeg, jászkeszeg. Az őshonos fajok mellett a tó meleg vízében több trópusi díszhal is otthonra talált, ilyen a szúnyogirtó fogasponty, illetve a szivárványsügér. (Forrás: wikipedia)

Hévízi érdekességek és látnivalók – TOP 10 LÁTNIVALÓK

Szentlélek Templom

Hévíz, Széchenyi utca 38. (1,5 km-re a Tófürdőtől)

Szentlélek templom

Festetics kastély

Keszthely, Kastély u. 1. (6,7 km a Tófürdőtől)

Festetics Kastély

https://helikonkastely.hu/hu/

A római katona sírja

Hévíz, Egregy (4 km-re a Tófürdőtől)

Római katona sírja

Balaton Múzeum

Keszthely, Múzeum u. 2. (8 km-re a Tófürdőtől)

Balaton Múzeum

https://www.balatonimuzeum.hu/

Balaton Ballooning

Cserszegtomaj (9 km-re a Tófürdőtől)

Balaton balloning

https://www.balaton-ballooning.com/hu/

Római kori romkert

Hévíz, Attila utca (3 km-re a Tófürdőtől)

Római kori romkert

Cadillac Múzeum

Keszthely, Kossuth Lajos u. 77. (7 km-re a Tófürdőtől)

Cadillac múzeum

https://www.cadillacmuzeum.hu/

Festetics Imre állatpark

Keszthely, Csapás út (7 km-re a Tófürdőtől)

Festetics Imre Állatpark

Keszthely Városi strand

9 km-re a Tófürdőtől

Keszthely városi strand

https://www.keszthely.hu/latnivalok/egyeb/szigetfurdo

Dinó- és kalandpark Rezi

Rezi, Rákóczi Ferenc utca (10 km-re a Tófürdőtől)

Dínó- és kalandpark Rezi

https://dinoparkrezi.com/

Hévízi érdekességek és látnivalók a wellazine.hu-n. Gyere el Hévízre (Belépőjegy árak) és próbáld ki a gyógyvíz és gyógyiszap jótékony hatását, vagy ismerkedj meg közelebbről a súlyfürdő történetével!

Még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

Megjelent a legújabb Wellazine magazin!

Egy magazin azoknak, akik szeretik a lazító gondolatokat, akik az olvasást és a fürdőzést rituáléként űzik és akiknek a pihenés maga a színtiszta művészet. Wellazine, a lazítás eleganciája – őszi lapszámunkban többek között saját magunkkal és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz vásárolj magadnak egy lapszámot: Wellazine magazin 2020 ŐSZ | 1250 Ft

És szerintem ezek is tetszeni fognak: