Hévízi gyógyvíz és gyógyiszap

Hévízi gyógyvíz és gyógyiszap

A hévízi gyógyvíz és gyógyiszap igazi kuriózuma, különlegessége hazánknak. Nem csoda, hiszen a Hévíz Tófürdő a világ legnagyobb természetes, gyógyhatással rendelkező, meleg vizes tava. Gyógyvize kalcium, magnézium tartalmú, kénes, enyhén radontartalmú. Biológiai aktivitása a szerves vegyületek jelenlétének köszönhetően meglehetősen aktív. A hasonló melegvizes tavak általában valamilyen vulkanikus tevékenység nyomán jönnek létre, jellemzően láva és bazalt kövek elfolyó üregeiben. A Hévíz Tófürdő viszont a miocén korban a Kárpát-medencében hömpölygő édesvizű Pannon tenger lerakódott üledékeinek köszönhetően tőzegmedrű.

Hogy mitől egyedülálló a hévízi terápia? Kezdjük az elején.

A Tófürdő kialakulását tekintve a Balatonnal egyidős, valójában egy 38 m mélyen található barlangban eredő hideg és meleg források kevert vize táplálja. A Tófürdő hőfoka nyáron 33-35 Celsius fok, de melegebb napokon elérheti a 36-38 Celsius fokot is. Télen és ősszel 24-26 Celsius fokra csökken vissza. Hőmérséklete a szervezet hőháztartása szempontjából közömbösnek számít, ezért gyógyulásra, regenerációra kiválóan alkalmas. A forrásbarlang szájánál a források kevert vize (39,5 Celsius fok) táplálja a tavat, melyen percenként nagyjából 30-40 ezer liter gyógyvíz áramlik át. Többek között ennek is köszönhető, hogy a tó folyamatos aktivitásban van, hengeres mozgással lassan jobbra forog. Ez a különleges tulajdonsága segíti elő, hogy a hőmérséklet a Tófürdő bármely pontján állandó, a gyógyvízben található ásványanyagok koncentrációja pedig közel egyenletes.

A forrás barlangból kiáramló meleg gyógyvíz egyenesen a felszín felé tör, ahol helyet cserélve a hidegebb rétegekkel, tovább erősíti a Tófürdő körkörös mozgását, mely, észrevétlenül ugyan, de a fürdőzők testét folyamatosan masszírozza is. A tó felszínén 2-3 m vastag pára réteg lebeg, tartósan elősegítve az állandó hőmérsékletet. Ez a páraréteg az első vonal a szervezetünk és a termálvíz között, hiszen a gyógyvíz hasznos ásványi anyagai nyálkahártyánkon keresztül, kis mértékben légzés útján is felszívódnak. A Tófürdőt 50 ha véderdő veszi körül, egészséges és védelmező mikroklímát hozva létre Európa legnagyobb gyógyhatású, meleg vizes tava köré.

A hévízi gyógyvíz és gyógyiszap gyógyhatása

  • Reumás mozgásszervi betegségekre
  • Gyulladásos ízületi és gerincbetegségekre
  • Bőrbetegségekre
  • Törések, baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek utáni állapot (elsősorban végtagtörések) rehabilitációjára
  • Ízületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét esetén
  • Csontritkulásra

Hévízi gyógyvíz összetétele

Kationok mg/lAnionok mg/lOldott alkotórészek mg/l
Kálium 6,8Klorid 23Metabórsav 0,5
Nátrium 27Bromid 0,11Metakovasav 43
Ammónium 0,32Jodid 0,021Szabad szénsav 86
Kalcium 81Fluorid 1,4Oldott oxigén 3,6
Magnézium 36Szulfát 64
Vas 0,04Hidrogén-karbonát 378
Szulfid 3,2
Összesen: 151 mg/lÖsszesen: 470 mg/lÖsszesen: 754 mg/l
Hévíz Tófürdő fürdőház főépület

Hévízi gyógyiszap

A Hévízi gyógyiszap 1-7 m vastagságban fedi a Tófürdő alját. Az iszap anyaga tőzeg alapú, mely a miocén kori Pannon tenger lerakódásainak köszönhetően sok növényi eredetű szerves és egyéb szervetlen anyagot tartalmaz. Összetételét tekintve is különleges, a benne gazdagon megtalálható redukált kénvegyületek és rádiumsók miatt. A Tófürdő kedvelt alapanyaga főként iszappakolás formájában kerül felhasználásra, mellyel az idült mozgásszervi betegségeket, kopásos, meszesedéses eredetű panaszokat, ízületi gyulladásokat kezelnek hatékonyan.

Iszappakolás csak orvosi utasításra végezhető. Alapanyagként viszont a kozmetika iparban is felhasználják a Hévízi gyógyiszapot bőr regeneráló, ránctalanító hatása miatt.

***

Szeretnél még több különleges dolgot megtudni a Hévízi Tófürdőről? Íme 10 érdekesség,  amit még a bennfentesek sem ismernek mind.

Gyere el Hévízre (Belépőjegy árak) és próbáld ki a gyógyvíz és gyógyiszap jótékony hatását, vagy ismerkedj meg közelebbről a súlyfürdő történetével!

Megjelent a legújabb Wellazine magazin!

Egy magazin azoknak, akik szeretik a lazító gondolatokat, akik az olvasást és a fürdőzést rituáléként űzik és akiknek a pihenés maga a színtiszta művészet. Wellazine, a lazítás eleganciája – őszi lapszámunkban többek között saját magunkkal és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz vásárolj magadnak egy lapszámot: Wellazine magazin 2020 ŐSZ | 1250 Ft

És szerintem ezek is tetszeni fognak: