Hogyan mérjük fel a légzésünk állapotát egy egyszerű technikával

KONTROLL SZÜNET MÉRÉS

Dr. Konstantin Pavlovich Buetyko, a Buteyko légzés atyja, munkásságával kezdetben nem aratott osztatlan sikert kollégái és a tudományos élet köreiben, az 1960-as évek Szovjetuniójában. Komoly harcok és ellehetetlenítés övezte tudományos munkáját, mely sokszor a finomabb módszereket is mellőzte. Szüksége volt tehát egy, a saját munkásságát is egyszerű számadatként jellemző, elfogadott mérőszámra, egy egyszerű gyakorlatra, amivel bizonyíthatta a Buteyko gyakorlatok alkalmazásával történő fejlődést. Így született meg a kontroll szünet mérése.

A kontroll szünet, (control pause), mely a szervezetünk CO2 toleranciáját méri elsősorban, számunkra is lehetőséget ad, hogy a légzésünk állapotáról hiteles képet kapjunk. Továbbá nyomon tudjuk követni a fejlődésünket, a légzéscsökkentő gyakorlatok alkalmazása, vagy a sporttevékenység nyomán. Egyszerűen, egyértelműen alkalmazható módszerrel, bármikor, bárhol.

Mi az a Buteyko módszer?

A Buteyko módszer fő célja, hogy a vérben található szén-dioxid szint elviselésért felelős agyi területet fejlessze. Ugyanis, minél inkább toleráns agyunk a Co2 szint emelkedésére, annál könnyedebbé, energikusabbá válik a légzésünk.

És hogy miért fontos a CO2 a szervezetünknek?

Már 1904-ben, egy Christian Bohr nevű fiziológus Nobel-díjat kapott a Bohr-effektus kidolgozásáért, mely alapján kimutatta, ha megfelelő a vér CO2 szintje, az csökkenti a vér PH értékét, így a hemoglobinok könnyebben ki tudják szűrni az oxigén molekulákat. Ráadásul a szén-dioxid másik pozitív tulajdonsága, hogy segít az érfalak rugalmasságának növelésében is, így a vérkeringés, hajszálerek, vénák, artériák fejlesztésében egyaránt hasznos. Ha alacsony a vér CO2 szintje, a hemoglobin molekulák nehezebben tudják kiválasztani az oxigént.

Dr. Buteyko az 1960-as években megalkotta a kontroll szünet nevű mérőszámát, mellyel páciensei légzés állapotát figyelhette folyamatában. A tudomány elfogadta a Control Pause-t, a légzés állapotának mérőszámaként.

A kontroll szünet a szervezetünk Co2 toleranciáját méri, mely a légzés fizikai és pszichés paramétereit mutatja meg a használójának.

A kontroll szünetedet te is könnyedén mérheted, csak kövesd a következő instrukciókat!

A kontroll szünet mérésének legideálisabb időpontja a reggeli előtti időszak. De természetesen több célból és bármikor mérhetjük. A kontroll szünet mérése előtt mérd meg a pulzusod!

  • Helyezkedj el kényelmesen, ülésben, egyenes háttal! A legjobb, ha megpróbálsz spontán lenni és nem rákészülni a dologra.
  • Készíts elő egy stopperórát a méréshez!
  • Lélegezz be, majd lélegezz ki, ahogy szoktál, természetesen!
  • Kilégzés után fogd be az orrod és indítsd el a stoppert!
  • Tartsd meg a lélegzeted, amíg az első egyértelmű levegővételi szándék jelét nem érzékeled. Ez a légszomj tünet, ami lehet egy apró rándulás a hasban, vagy a nyakban, figyeld magad, észre fogod venni!
  • Fontos, hogy nem azt mérjük, hogy meddig tudod visszatartani a lélegzeted az akaraterőddel, az első egyértelmű jelnél, ingernél állítsd le a stoppert. Figyelj rá, hogy a mérés után se kapkodj levegőért, az első 2-3 légzés intenzívebb lesz, de mindenképpen igyekezz orron át lélegezni!

Lehetséges hibák:

  • nem lélegeztél ki mielőtt befogtad az orrod
  • teljesen kipréselted a tüdődből a levegőt kilégzéskor

Milyen eredmény jött ki?

A 10 másodperc körüli eredménnyel mindenképpen fordulj szakemberhez, de 25 másodperc alatt is szükséged van a légzésed fejlesztésére.

25 másodperc felett mondható egészségesnek a légzés, de ezt is lehet fejleszteni 30-40 másodpercig.

Sokat gyakorolva a kontroll szünet mérést egyre pontosabb eredményeket érhetünk el, a tendenciák figyelésével és a pulzusszám összevetésével megfelelő képet kaphatunk az egészségünkről.

A kontroll szünet emelkedik: egészségesebb a légzésünk

A kontroll szünet csökkenésével: romlik a légzésünk.

Hogy lehet a kontoll szünetet növelni?

A megfelelő Buteyko légzéscsökkentő gyakorlatokkal.

Sportolással.

KÖNYVAJÁNLÓ – Patrick McKeown: Gyógyító légzés | Wellazine könyvklub

… ha sokszor vagy náthás, horkolsz, fáj a fejed, esetleg kihagy a lélegzeted másodpercekig alvás közben, nap közben fáradtnak érzed magad, gyakran dugul be az orrod, ásítozol, akár magas a vérnyomásod vagy rossz a közérzeted … ez a könyv megváltoztathatja az életedet!

“A Gyógyító légzés az egyik legértékesebb könyv, ami valaha is a kezembe került. Sokaknak egy új és könnyedebb életet jelenthet a fejlődés a Buteyko gyakorlatok segítségével. Megtapasztalni a sikert a jobb alvás, a nyugodt, könnyed légzés, az energikusabb mindennapok terén. Könnyen érthető és elsajátítható gyakorlatok, a legtöbb, amit az egészségedért tehetsz!”

És szerintem ezek is tetszeni fognak: