Iszapfürdő

Nézzük mit is jelent, mire való az iszapfürdő.

Iszapfürdő

Az iszapfürdő egy egész testre ható, fájdalomcsillapító, méregtelenítő hatású gyógyterápia. A kezelés során a páciens egy kád iszapban mártózik meg. Nem összetévesztendő az iszappakolással, ahol csak az adott testrész kap iszap borítást.

Az iszap vagy agyag, nagyon apró kőzettörmelékeket és szerves anyagokat tartalmaz, mely víz tartalma miatt könnyen kezelhető, kenhető és melegíthető. Már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is használták az írásos feljegyzések alapján, gyógyászati céllal.

Főként gyulladáscsökkentő, sebfertőtlenítő hatása miatt, de egyes törzsek étrendjéhez is szervesen hozzátartozott. Az iszap nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és hasznos nyomelemeket, mely szervezetünkre, bőrünkön keresztül beépülve van kifejezetten jó hatással.  

A legalapvetőbb különbség a pakolás és a fürdő között, hogy míg az iszappakolás alkalmazása során az iszapot felfőzik, fertőtlenítik és a kezelt testrészre borítják. Jó hőtartása miatt sokáig melegen tartja, lazítja az izomrostokat, miközben a hasznos ásványi anyagok beépülnek a bőrön keresztül.

Az iszapfürdő esetében az iszapot meleg vízben, vagy optimális esetben termálvízben oldják fel, ezáltal kezelhetőbb lesz. Kádfürdőben való alkalmazásra is könnyebben használható fel. Nagy előnye, hogy az iszap jótékony hatása így az egész testre hat, ellentétben a pakolással, ahol csak egy bizonyos területet kezelnek.

(Népszerűségét tekintve talán az iszappakolás azért jár előrébb a köznyelv általi említésben, mert az iszapfürdőre nincs OEP támogatás, így kevesebben alkalmazzák.)

A kádfürdő vize 38-40 Celsius fokra felmelegített, kifejezetten meleg érzetet biztosít a kezelés alatt, mely nagyjából 15-30 percig tart.

Mozgásszervi problémákra, bőrbetegségekre és nőgyógyászati panaszokra ajánlják elsősorban.

A természetesen előforduló iszapot a világban több helyen is hasznosítják, emblematikus iszapfürdők találhatók például: Kolumbiában, Kaliforniában, Izlandon, Törökországban és Szicíliában.

Iszapfürdő hazánkban

Hazánkban iszapfürdőt például Hévízen vehetünk igénybe, ahol a Tófürdő medrét 1-7 m vastagságban borító messze földön legendás hírű hévízi tőzegiszapot próbálhatjuk ki iszapfürdő formájában.

Természetes közegében is kipróbálhatjuk, az iszapmedencében magunkra kenve a gyógyító hévízi iszapot majd némi várakozás után a Tófürdőben lemosva magunkról, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Egy kis ízelítőt haza is vihetünk belőle, a boltban is kapható 1 kg-os vödrös kiszerelésből jól felszerelkezve.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: