A jód a szellemi egészség alfája és omegája

jód

A jód biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét és karban tartja a pajzsmirigy működését. Mégis keveset tudunk róla és keveset is fogyasztunk belőle.

A jód nagyon fontos eleme a szervezetnek, a pajzsmirigy által termelt mindkét hormonban megtalálható. Fontos szabályzó szerepe van, a szervezet normális fejlődésében nélkülözhetetlen. A pajzsmirigy a jódot a véráramból szűri ki, raktározza el, ezért nagyon fontos az optimális bevitel. A hazai termőföldek és az ivóvíz is helyenként jódban szegény, ezért ezeken a területeken jódozott só bevitelével pótolhatjuk a hiányt.

A napi szükséglet felnőttkorban 0,15 milligramm.

A jódhiány pajzsmirigy alultermeléshez, megnagyobbodásához vezethet, mely akár 50%-al is csökkentheti az anyagcserét. Fiatalkorban szellemi visszamaradottságot, törpeséget eredményezhet, felnőtt korban lassulhat a beszéd, a járás. Túlsúly és akár étvágytalanság is kialakulhat.

Túltermelés esetén az anyagcsere felgyorsul, a tünetek pont az ellenkező irányba mutatnak. A fokozott étvágy, ingerlékenység jellemző.

A jódbevitel a pajzsmirigy fő szabályzója, de szerepe a mentális egészségében is jelentős.

szellemi egészség

A jód a halogének csoportjába tartozó kémiai elem, a vegyjele I, a rendszáma 53. Neve a görög jodészből ered, ami ibolyaszínűt jelent.

A jódot Bernard Courtois fedezte fel 1811-ben. Courtois egy salétromgyártó családban született. A salétrom fontos alkotórésze a puskapornak, és azokban az időkben (napóleoni háborúk) nagy volt iránta a kereslet. A salétrom előállításához nátrium-karbonátra volt szükség, amit tengeri algák hamujából oldottak ki. A hamumaradékot kénsavval semmisítették meg. Egy napon Courtois véletlenül túl sok savat adagolt a hulladékhoz, és ibolya színű gőz keletkezett, ami hideg tárgyakon sötét kristályok formájában lecsapódott. Ezeket összegyűjtötte, és gyanította, hogy egy új anyagot fedezett fel, de nem voltak anyagi lehetőségei a további megfigyelésekre. Ezért mintát küldött két barátjának, Charles Bernard Desormes-nak (1777–1862) és Nicolas Clément-nek (1779–1841), hogy folytassák a kutatást. 1813. november 29-én Dersormes és Clément nyilvánosságra hozták Courtois felfedezését, és bemutatták az új anyagot a Francia Császári Intézet előtt.

A jód nagyon kis mennyiségben (0,06 mg/l) jelen van a tengerek vizében. Egyes algák, korallok és szivacsok szerves vegyületekbe kötve felhalmozzák a jódot, felfedezése is ezeknek a hamujából történt. Jód található még nagyon kis mennyiségben egyes gyógyvizekben és váltakozó mennyiségben (7–46 g/m³) a vízben, ami kőolajjal együtt kerül a felszínre.

A legtöbbet használ jód az elsősegélynyújtásban

3%-os vizes oldata (mivel vízben gyengén oldódik, alkoholos oldatát hígítják vízzel) jelen van az elsősegélydobozokban, sebek fertőtlenítésére és szükséghelyzetekben víz fertőtlenítésére használjuk (3 csepp/l és hagyjuk fél órát állni).

A jódbevitelt a táplálkozásunkkal is segíthetjük, a 7 legjobb jódforrás: himalájai kristálysó vagy jódozott tengeri só, áfonya, tej, tengeri halak, aszalt szilva, joghurt, eper.

A jód a termálvizeinkben

Hajdúszoboszló

A jód megtalálható a termálvizeinkben is, típusneve a jódos-brómos vizek. De különleges esetben előfordul, hogy a só is nagy koncentrációban van jelen, mint például a 2018 végén újranyitott Pesterzsébeti fürdőben, melynek jelentős a só, a jód és a brómtartalma is.

A jód a bőrön keresztül felszívódva, illetve a belégzés során fejti ki áldásos hatásait. Fő szerepe a pajzsmirigy szabályozásban van, de túlműködés esetén kerülendő a jódos fürdő. Előnyös tulajdonságait tekintve fertőtlenít, gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatással rendelkezik. Javítja a szellemi és fizikai teljesítőképességet.

A jód és a bróm általában kéz a kézben jár, a bróm stresszoldó, nyugtató hatású. Magas jódtartalmú fürdőink: Hajdúszoboszló, Zalakaros, Igal, Kapuvár, Aquaticum – Debrecen, Mosonmagyaróvár, Berekfürdő, Csokonyavisonta, Bükfürdő.

***

Még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

Megjelent a legújabb Wellazine magazin!

Egy magazin azoknak, akik szeretik a lazító gondolatokat, akik az olvasást és a fürdőzést rituáléként űzik és akiknek a pihenés maga a színtiszta művészet. Wellazine, a lazítás eleganciája – őszi lapszámunkban többek között saját magunkkal és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz vásárolj magadnak egy lapszámot: Wellazine magazin 2020 ŐSZ | 1250 Ft

És szerintem ezek is tetszeni fognak: