Kik azok a szaunamesterek és mit csinálnak

A szaunamester a szauna házigazdája, aki a lehető legtöbbet tudja a hőfürdőzésről, – bátran bombázhatjuk tehát őt a megfelelő időzítéssel persze, felmerülő kérdéseinkkel-, de ugyanakkor sok helyen a kabin páratartalmáért és hőmérsékletéért is ők felelnek.  

Egy ember van csupán a szaunakabinban, aki nem a saját kikapcsolódását, lazító élményekben való elmélyülését tartja a szeme előtt, hanem mindenki másét. Amíg mi lazítunk ők bizony keményen dolgoznak. A szauna lepedő kiosztásától, egészen a felöntésekig, pihenőidők beosztásától, a pára legyezővel való eltereléséig, minden az ő feladatuk. Ahogy a különböző tematikus szauna programokon végig vezetik a vendégeket, bátran hívhatnánk őket, a forró katlan idegenvezetőinek is.

A hazai wellness ipar, termálfürdők szerencsére egyre nagyobb figyelmet fordítanak a minőségi szaunaélmények biztosítására, mely szauna szeánszokkal, tematikus szaunaprogramokkal, helyi és vendég (meghívott) szaunamesterekkel szolgálja az egyre edukáltabb és igényesebb közösség kiszolgálását.

Mit csinál egy szaunamester?

A szaunamester a kályhára vizet öntve szabályozza a páratartalmat a kabinban, a felszabaduló gőzt, amivel a test izzadását fokozzuk, törölközőjével vagy külön erre a célra készített legyezővel oszlatja el egyenletesen a tér minden részébe. Biztosítja a megfelelő szaunakellékeket a felhasználóknak, érkezéskor szaunalepedőt, a bőr kezelésére, sót, mézet, aromaterápiához illóolajokat vagy a pihenőidőben rostban gazdag frissítőket kínál. (A tematikus szeánszok persze mind-mind külön eszközöket igényelnek.) Egy szaunamester vigyáz a tisztaságra, folyamatosan ellenőrzi a résztvevők egészségi állapotát és figyel a szauna etikett betartására.

Tevékenységük legfontosabb célja mégis a szaunaélmény fokozása, új illatok, új technikák bemutatása a fogékony szauna közönségnek. Ahogy a szimpla kirándulás is igazi élményutazássá fejlődik egy idegenvezető érdekes történeteibe csomagolva a puszta látványt, hasonló módon válik a szaunamester munkája nyomán a szimpla szaunázás, egy a forró katlanban eltöltött mesebeli, energetizáló utazássá.

Mit nyújthat nekünk egy szauna szeánsz?

A szauna szeánsz alatt a szaunamester nyújtja az igazi show-t, felöntésekkel, illatokkal aklimatizálva, lazítva el a vendégeket. Gondoskodik a személyre szabott legyezésről, ventillációról és nem utolsó sorban a jó hangulatról. A szaunaszeánsz során ugyanis az apró társalgások, összekacsintások, közös, kollektív élménnyé változtatják a szimpla hőfürdőzést. A társakkal együtt legyőzött forróság élmény a szórakozáson túl is. Igazi felejthetetlen pozitív impulzus, minden wellness időtöltés slusszpoénja.

Egy szeánsz nagyjából 12-15 perc, de soha nem ér véget pusztán a hőfürdőzéssel, ugyanis a pihenőidők is tartalmasan telnek. A szauna felöntések során a legyezés hatására érezhető libabőrödzés minden szaunamester célja, melyet a közönség a szeánsz végén tapssal, szolid pad ütögetéssel honorál.

A szeánszok rendkívül különbözőek és tematizáltak. Lehetnek például a felöntésekre utalva, sörös, mézes, sós, csokoládé, jeges, gyümölcsös, orosz. Lehet a szeánsz témája például a bőr vitalitásának fejlesztése. De a relaxációs, meditációs és a hanghatásokra, lágy dallamokra épülő szeánsz programok is egyre népszerűbbek.

A szaunával való első találkozás többnyire meghatározó pont az életünkben. Vagy teljesen beleszeret az ember, ahogy egyre többször látogatja a forró kabinokat, szépen lassan ráérez az igazi értékeire. De az is lehet, hogy egy ideig a közelébe sem megy, mert azt gondolja talán a szaunázás mégsem neki való. Pedig mennyire szükségünk lenne rá, egészségünk megőrzésében, mentális és fizikai ellazulásunkban is például.

Különösen nagy löketet tud adni egy szaunaszeánsz, ami szabályozott keretek között vezet be a sűrűjébe. Megspórolhatunk minden felesleges útkeresést, erőlködést, egyszerűen ilyet minden szaunázást kedvelőnek át kell élni egyszer.

A magányos elvonulás nagy társaságban is könnyedén tartja meg annak intim mivoltját, mégis az energiákat összeadva alkot valami igazi katartikus élményt. Ha egy tanácsot megengedsz, akkor én azt tanácsolom neked, hogy próbáld ki!

Ha tetszenek írásaink, érdekel a wellness és a fürdőkultúra, lapozz bele a 2020-ban megjelent Wellazine magazinunkba!

A Wellazine olvasóival közös bennünk, hogy szeretjük a lazító gondolatokat, az olvasást és a fürdőzést is rituáléként űzzük, a pihenés számunkra maga a színtiszta művészet. Wellazine magazinunk 2020-as lapszámában többek között belső érdekes praktikákkal, egészségmegőrzéssel és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz, nézz rá a Wellazine magazinra!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: