Kleopátra fürdője

Nézzük mit is jelent, mire való Kleopátra fürdője.

Kleopátra fürdője

Kleopátra, Egyiptom ikonikus királynője, a legenda szerint szépségét különleges fürdővizének köszönhette, mellyel fiatalon és üdén tartva bőrét, ámulatba ejtette kortársait, csodálóit. Szamártejet, mézet, szantálfa és pacsuli olajat használt többek között. A receptet 2000 év elteltével is a szépség elixírjeként tartják számon.

Kleopátra a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója, egyben az utolsó fáraó is. Egyenes ági leszármazottja volt Nagy Sándor első tábornokának I. Ptolemaiosz fáraónak, a dinasztia alapítójának. Hatalmi harcok, cselszövések, nagy szerelmek, csábítások, merényletek, gyilkosságok tették izgalmassá a szépséges királynő életét. Aki talán a modern kori kutatások alapján annyira nem is volt szép, mégis közvetlenül már a halála után legendákat szőttek életéről. A nők úgy akartak kinézni, mint ő, úgy akartak öltözködni, mint ő. Ékes bizonyítéka ennek, hogy a Kleopátra hajviselet, vagy a szintén a róla elnevezett és a szépség elixírjeként számon tartott fürdőrecept még kétezer év elteltével sem merült feledésbe.

Plutarkhosz a görög író szerint

„A külseje önmagában véve nem volt igazán figyelemre méltó. Lényének kisugárzása tette olyan ellenállhatatlanná. Megkapó személyisége elbűvölő beszédstílussal párosult. Intelligenciája és mondanivalója megbabonázta a hallgatóságát. Már az maga volt az öröm, ha a hangját hallotta valaki. Mintha egy többhúros hangszeren játszott volna, úgy váltogatta a nyelveket, melyeken beszélt. Ellenállhatatlan bájjal csevegett, egyedülálló jellemként ismerték, varázslatos és elragadó volt a kisugárzása, amikor új emberekkel találkozott. Kedvesen csengett a hangja, amikor beszélt. És ezzel nemcsak a férfiakat hódította meg. A nők istenítették, úgy öltöztek, úgy viselték a hajukat, ahogyan ő.”

Az emlékezetünkben Kleopátra az egész nap tejben-vajban fürdő, cselszövést fontolgató Egyiptomi királynő képében él, aki mindenkit levett a lábáról. Az életéről készült filmek zöme is mind szépséges dívaként mutatják be, ami talán a mai világ szépségideáljaival összehasonlítva furcsa lehet, de mint Plutarkhosz, a görög író is írja, a kisugárzásában, intelligenciájában volt sikerének a titka.

Kleopátra fürdője, a tejes-mézes kádfürdő ma is megtalálható a wellness kultúrában, hazánkban is számos szállodában, termálfürdőben alkalmazzák. Sárváron, Makón is igénybe vehető ez a szolgáltatás, de könnyedén elkészíthető otthoni körülmények között is. 36-38 Celsius fokos fürdővíz kell hozzá, legalább 1 liter 3,6%-os tej, vagy házi tej és 4-6 kanál (lehetőség szerint termelői) méz. A mézet és a tejet a kádban összekeverjük, ezután jöhet a meleg víz. Ha valóban olyan autentikus fürdőt szeretnénk, amilyet Kleopátra naponta használt, tegyünk illóolajokat és virágszirmokat is bele: 1 teáskanál jojobaolajat, 4 csepp rózsaolajat, 5 csepp pacsuliolajat, 5 csepp szantálfaolajat.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: