Kneipp taposó

Nézzük mit is jelent, mire való a Kneipp taposó.

Kneipp taposó

Kneipp medence tulajdonképpen egy hideg meleg ingereket használó hidroterápiás eszköz. A sekély medencében 14-16 Celsius fokos vízben legömbölyített kavics ágyon térdet felhúzva lépkednek a fürdővendégek, majd a medencéből kiszállva a meleg vizes medence, vagy maga a helyiség hője segítségével melegítik újra testrészeiket. A hideg meleg ingerek a vérerekre és azokon keresztül az immunrendszerre is hatnak. Rendszeres használata megelőzi a gyulladásokat, javítja az anyagcsere-folyamatokat. A Kneipp terápiát alkalmazzák keringési zavarok, feszült izmok és kimerültség esetén is.

A terápiát egy német lelkész, Sebastian Kneipp fejlesztette ki, aki egy hideg vizes gyógymódokról íródott könyvnek és saját kitartásának köszönhette az életét fiatalabb korában. Történt ugyanis, hogy az akkoriban népbetegségnek számító TBC támadta meg a szervezetét, melyre abban az időben hatásos gyógymód nem létezett.

Kneipp nem adta fel, Sigmund Hahn könyvének utasítása szerint félfürdőket vett és hideg vízzel locsolta magát, mellette minden nap megmártózott a jeges Dunában, majd a fürdő után megtörölközve rohant hazáig. A gyógynövény mesterséggel kiegészítve a terápia (melyet édesanyjától tanult) hatásosnak bizonyult, hiszen Kneipp felépült a tuberkulózisból.

Wörishofeni gyógyító

Később már lelkészként a wörishofen-i kolostorban kezelte az arra rászoruló betegeket. Gyógyfüvekkel, víz felöntésekkel és egész testes fürdőkkel. Kneipp filozófiája szerint a betegség legyőzéséhez az egész testet és lelket kell kezelni. Munkásságát 5 alappillérben határozta meg: dietetika, mozgás, gyógynövények, hidroterápia és testi lelki egyensúly.

Az egyre sokasodó betegek között olyan ismert személyiségek is feltűntek, mint József Nádor, aki közeli barátságot is ápolt Sebastian Kneippel.

Az intézet betegei szigorú menetrend szerint töltötték napjaikat. Korán keltek, tudományos érvek alapján összeállított étrend szerint étkeztek, hidroterápiás kezeléseken vettek részt. De a délutáni napfürdőzés és a sétálgatás a szabad levegőn, vagy a hűsölés az intézet árnyat adó fái tövében is nagyon népszerűségnek örvendett. Hajnalban mezítláb járkáltak a harmatos fűben, délután pedig a helyi patakban gázoltak. Innen származik a Kneipp taposó gondolata is.

Magyarországon nemcsak a termálfürdők alkalmazzák egyre nagyobb számban, de száraz változata a Kneipp ösvény is fel felbukkan üdülőhelyek, játszóterek környékén. Jusson eszünkbe, ha legközelebb a kavicsokon egyensúlyozunk, hogy ezt Sebastian Kneippnek köszönhetjük, aki a modern wellness alapjait rakta le munkásságával.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: