Köpölyözés

Nézzük mit is jelent, mire való a köpölyözés.

Köpölyözés

köpölyözés ősi terápiás módszer. A kezelés során az üvegharangok segítségével, azokban vákuumot hoznak létre, mellyel a kezelt felület környékén felpezsdül a vér, a nyirokkeringés, javul a kötőszövet oxigén ellátása. Méregtelenítő, tisztító hatása felülmúlhatatlan.

A 2016-os riói olimpia szenzációja egyértelműn Michael Phelps amerikai úszó fenomén, többszörös olimpiai bajnok és csúcstartó hátán látható szabályos piros körök, foltok voltak. De aztán kiderült, hogy ezek a körök a köpölyözés nyomai, egy ősi gyógymód újkori lenyomatai a modern sport módszerei között. A csészékkel való gyógyítás módszere természetesen az ősi Kínából ered, alapvetően fájdalomcsillapításra, izom merevség feloldásra és légzési nehézségek leküzdésére használták. A kínai értelmezésben ezt sok más gyógymód és speciális étrend mellett végzik.

A köpölyözés során az üvegcsészéket felmelegítik, melynek hatására kitágul, kiáramlik belőle a levegő, majd a bőrre helyezve, miközben lehűl a belsejében vákuum keletkezik. A szívó hatás ingereli a testünk meghatározott pontjait.

A köpölyözés értelme az akupunktúrához hasonlóan a test pozitív energia áramlását hivatott biztosítani, serkenteni. A kezelés célja az izmok ellazításán és a véráram felpezsdítésén túl, a gátak, gócpontok feloldása, a csí megfelelő áramoltatása. A kezelésnek mellékhatása nincs. Fájdalomcsillapítás, övsömör kezelésében is hatékonynak bizonyult.

A modern gyógyászat és az ősi módszerek is jól megférnek egymás mellet, még ha bizonyított és kimutatott hatékonysága vitatott is.

Köpölyözés a gyakorlatban

A hagyományos köpöly, egy harang alakú üveg búra, melynek a belsejét először alkoholos kendővel törlik át, majd a láng felett elhúzva gyorsan a bőrre helyezik. A testet behálózó meridiánok, csatornák pontjait célozva. A tűz hirtelen elalszik és a vákuum hatására a köpöly a bőrre tapad. 10-15 percet marad rajta. Több változatát is használják, az általános bőrön tartáson túl egyfajta villám köpölyözés is létezik, amikor a vákuum keletkezése után azonnal el is távolítják a bőrről. Ez a hangja alapján elnevezett cuppogó köpölyözés, de van masszázs és csúsztatós verziója is.

Izomlázra, izomfájdalomra, allergia, asztma, tüdőgyulladás tüneteire is hatékonyan alkalmazzák.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: