KÖNYVAJÁNLÓ – Libby Page: Strand – emlékszel még a fürdők, uszodák apró közösségeire?

Könyvajánló: Strand (The Lido)

A közösség, ha hagyjuk, inspirál, fejleszt, sőt gyógyít is. Talán az egyik legnagyobb kincs a család után, melynek életünk során részesei lehetünk. Talán nem is véletlen, hogy az első Wellazine könyvajánló is egy gyönyörű közösségről íródott regényről szól. Ez Libby Page-től a Strand.

Különbözőek vagyunk, máshonnan jövünk, mást gondolunk bizonyos dolgokról, sőt még talán a tócsit is más néven ismerjük, mégis ezek az egyediségek tesznek minket, egyéneket különlegessé, a mi közösségünket pedig hihetetlenül sokszínűvé és pont ezáltal igazán értékessé.

Wellazine strandravaló könyvajánló

Engedjétek meg, hogy mutassak most nektek egy hasonlóan értékes közösséget Libby Page (a fiatal angol írónő), írói fantáziáját felhasználva, ahogy a Strand (The Lido) c. könyvében egy kis helyi kommuna megfeszített harcán keresztül mutatja be a közösség erejét, akik a számukra legfontosabb dologért küzdenek, … kitaláltad: a strandért.

LIbby Page: Strand

Egy ismert márka könyvesboltjában bukkantam erre a kötetre, az egyik rendezett könyvkupac alján, egészen pontosan. A borító kellemes türkizkék színe szinte hívogatóan vétette kézbe magát, mondhatni, muszáj volt beleolvasnom, legalább a rövid összefoglalóba. Első érzetre persze tudtam, nem az én stílusom, (és megmondom őszintén nem is magamnak vettem) aztán később valahogy mégis úgy éreztem, ezzel a címmel, témával, már csak pusztán hivatalból is, de el kell olvasnom.

Hiszen, mivel is kezdődhet a Wellazine első „strandravaló” könyvajánló, mint egy Strand c. könyvvel; abból is a jobbik fajtából.

LIbby Page Strand

Könyvajánló strandoláshoz: Strand

A londoni Brixton strand bizony, (hasonlatosan egy-két magyarországi termálfürdőhöz), egyfajta kultikus helyként, a testi lelki feltöltődés szentélyeként él a környéki tudatalattikban. Legerősebben természetesen a helyi úszó közösség mindennapi gondolatiban. Gondok temetője, öröm forrása, emlékek fotóalbuma, csak hogy dobálozzunk egy kicsit a magasztaló szavakkal, amik persze kifejezni sosem tudnák a lényegi egészt. De szó, ami szó kedvelt helye a nyári forróságban felfrissülést keresőknek, a nagyváros forgatagából kiszakadni próbálóknak, társaságot és magányt keresőknek egyaránt.  

Strand

A hidegebb hónapokban alámerülve a londoni Brixton kültéri medencéjében, – hiszen a strand az év 365 napján nyitva tart-, elsőre elég intenzív érzésként éli meg az ember azt, amikor, mintha ezer apró késsel szurkálná a bőrét a megveszekedett hideg. Mégis pár hossz után, – ahogy a mindent borító kék ég élénk színein keresztül áthatoló napsugár felmelegíti a hűvös angol tájat -, valami elemi könnyedséget, az energiával telítettség érzését tudhatjuk magunkénak.

Van valami különös bája annak is, ha az ember a sokszor esős angol időjárásnak ellenállva, vagy csak szimplán fittyet hányva úszkál szeretett medencéjében.    

„…esőben ​úszni számára az egyik legnagyobb öröm. Titkos boldogság, mint a pluszkanál barna cukor a reggeli zabkásájába, vagy az érzés, amikor olyan zokniba bújik bele, ami a radiátoron melegedett.”

De a strandokban, fürdőkben, uszodákban a legjobb mégis az, hogy itt egy maszkkal kevesebbel tudjuk eltakarni igazi énünket, csak úgy pőrén úszkálva egymás mellett a társadalmi osztályok rétegek, láthatatlanul leolvadnak a hűs kristálytiszta vízben.

„Mindenki egyenlő, amikor majdnem meztelen. Fogorvosok, ügyvédek, háztartásbeli anyák és egy szolgálaton kívüli rendőrtiszt lép a recepcióhoz, de a vízben csak testek különböző mennyiségű Lycrában.”

Miről is szól a Strand?

A sztorit természetesen a strand körüli történések határozzák meg, amikor a már több évtizede működő kültéri komplexum, egy megalkuvást nem tűrő befektető cég, (a környék lakóparkjainak üzemeltetője) célkeresztjébe kerül. Hirtelen fellebben a látogatók szeme előtt a nem túl kedvező jövő képe.

Ugyanis a Paradise Living a területen egy privát klubbot kíván létesíteni. A medencét betonnal feltöltve pedig inkább a tenisz valamivel darabosabb és szárazabb mozgásformáját képzeli el a jövőben a telekhatáron belül.

A helyi újságnak dolgozó Kate kapja a sztroit a Brixton Chronicle-nél, aki Londonba költözése óta mondhatni, csak keresi igazi önmagát, harcában sokban hátráltatják elő-előforduló pánikrohamai is. A strand kapcsán megismerkedik a 86 éves Rosemaryvel, aki az egész életét, fiatalságát, szerelmét, gyászát a medence vizének tükrében élte meg, kedvességével és eltökéltségével inspirálja a fiatal újságírót.

Az idős hölgy szinte együtt él a Stranddal, ami azt jelenti, hogy a strand nem lenne ugyanaz nélküle, ő pedig valószínűleg nem is létezne a strand nélkül. Hát bizony, a londoni Brixton kültéri medencéje tényleg különleges hely.

A két nő között fűződő barátság mindkettejüknek segít továbblépni a megrekedt élethelyzetből, a közös cél, mely összekovácsolja őket, kiállja az idők próbáját, a strandért küzdeni kell, és mint kiderül, a strandért érdemes is küzdeni.

A közösség, amely a harcban kockázatot vállal, küzd erőn felül, egy szerető családdá kovácsolódik a történet végére. Kiderül, hogy az egyének kinyílva, mint a virágszirom jobb emberekké válnak. A közösség ereje a strandot egy energiával teli hellyé varázsolja, ahol a reggeli napsugarak már kígyózó sorokban ébresztik fel a környék csendesen várakozó úszó közösségét.  

Volt neked részed hasonlóban? Lehet, hogy most is egy csodálatos közösségben töltöd a mindennapjaidat? Lehet, hogy ezt észre sem veszed?

Értékeld az embereket magad körül!

„Amikor úszik, mindent elenged. Csak a víz számít.”

Brixton Strand

Mikor olvassuk?

A téli begubózós időszak ugyanúgy jó a könyv olvasására, mint a nyári fűben lapulós feeling, mégis én sokak véleményének ellentmondva inkább a befelé fordulós hidegebb időkben ajánlanám.

Kinek ajánljuk?

Megrekedtél egy élethelyzetben, nem igazán mersz lépni, vagy nem is igazán tudod mit kellene tenned? Nem hiszel már abban, hogy újra igazán kiállj valamiért? Akkor ez a könyv neked szól.

Mit adhat a könyv?

Bátorságot, barátságot és a közösségbe vetett hitet. Mondhatni mindent. Könnyed szórakoztató olvasmány, egy nagyvárosi mese, mely energiával tölt fel és erőt ad a mindennapokhoz.

***

Ezt olvastad már?

Olvasd magad szupererőssé – mert olvasni jó

Még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: