Minden, amit tudnod kell a pulzoximéterekről

A pulzoximéter egy mérőeszköz, amellyel hasznos adatokra, visszajelzésekre tehetsz szert a légzésedről, a szív, a tüdő és a keringés állapotáról. Véroxigénszint, pulzusszám az egészségmegőrzésben és gyógyulásban nélkülözhetetlen paraméterek, melyek az orvos és beteg számára egyaránt fontosak. A műszer használata nagy segítséget jelent akkor is, amikor például az egyes légzésfejlesztő technikák keringésre gyakorolt hatására vagyunk kíváncsiak.

Fontos tudnod, hogy a legtöbb pulzoximéter csak nyugalmi helyzetben tud pontosan mérni. (Ne mozogjunk mérés közben!) Ha lóbálod a karod, vagy a rázkódsz, remegsz, a műszer nem tudja elvégezni a mérést, vagy ami még rosszabb, hamis adatokat közöl..

Több változata is létezik. Bizonyára mindenkinek ismerős az ujjra csíptethető verzió, a készüléken LED kijelzővel. Ez az egyszerű mérőeszköz a legoptimálisabb az éppen aktuális véroxigénszint meghatározására.

A kézi készülék, mely egy mobiltelefonszerű adattárolót köt össze az ujjra csíptethető érzékelővel. Ez a fajta a napokig tartó monitorozásban, elemzésben segít leginkább.

A harmadik fajtája a pulzoximétereknek az asztali verzió, melyet csak és kizárólag kórházi használatra gyártanak, még mélyebb elemzésekhez.

A pulzoximéter fajtájának kiválasztásánál fontos, hogy határozzuk meg előre, mire szeretnénk használni. Légzésfejlesztés, betegséghez kapcsolódó állapot meghatározás, stb. A légző gyakorlatok hatásának nyomon követésére, egészségi állapot felmérésére, a légzésünk aktuális ellenőrzésére kitűnő szolgálatot nyújt az egyszerű ujjra csíptethető változat. A drágább pulzoximéterek funkcióit jellemzően inkább az orvosok tudják kihasználni, nem érdemes tehát bővített verziójú készüléket venni otthoni használatra.

A pulzoximéterek működési elve a fotopletizmográfia, vörös és infravörös fényt bocsát ki magából, amivel a testrész (ujj) sejtjeit megvilágítva (amire felcsíptettük) határozza meg, hogy a bennük áramló vér mennyi fényt nyel el. Ha minden vértest szállít oxigént, akkor 100%, ha csak a fele, akkor 50%-os az oxigén telítettségi szint. A pulzoximéter azt méri, hogy mennyi oxigént szállít a vér, ezt hívjuk oxigén szaturációnak, oxigén telítettségnek, SPO2 értéknek stb. 

A mért értékek alapján

100-96%-ig egészséges,

95-90%-ig csökkenő oxigénszállítási értéket jelez,

88% vagy az alatti értéknél érdemes orvoshoz fordulnunk.

A pulzusunk egészséges tartománya tágabb, nyugalmi helyzetben 60-90 szívverés percenként. Terhelés alatt ez akár 180-ra is felszökhet. Sportolóknál jellemző az alacsonyabb pulzus, ez a szív edzettségét jelzi. A nem sportolóknál inkább magas vérnyomást, egyéb szívritmuszavart jelenthet.

Az egészségmegőrzés, légzésfejlesztés mellett, a következő esetekben javasolt a pulzoximeter használata: krónikus bronchitis, obstruktív tüdőbetegség, asztma (a rohamok alatt), allergia (a rohamok alatt), tüdődaganat, szívelégtelenség, kardiomiopátia, szívizom gyulladás, pitvarfibrilláció – abszolút aritmia, rohamokban jelentkező ritmuszavar, vörösvértest betegségek esetén.

Kíváncsi vagy a légzésed állapotára? Légzésgyakorlataid, sportteljesítményed eredményét szeretnéd monitorozni?

A Contec CMS-50DL egyszerű módszert kínál az oxigén telítettséget (más néven oxigén szaturáció vagy SPO2) és pulzusszámunk mérésére. Így könnyedén tisztában lehetsz a légzésed állapotával.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: