Olvasd magad szupererőssé – mert olvasni jó

olvasni jó

Téged is karmol a stressz? Persze, ki ne érezné az égő fájdalmat a vállain, Mucsi Zoli emblematikus videója óta tudjuk, hogy nagyon inni sem érdemes rá. De mit tehetünk? Stresszkezelés gyanánt nyiss ki egy könyvet és megtudod! Olvasni jó, de hogy ennyire?

Sokan gondolnánk azt, hogy az olvasás, és egyébként az összes offline és print kiadványok is, erőteljesen kezdenek a múlt homályába veszni. Pedig a könyvolvasás igazi reneszánszát éli, a mókuskerékből kiszabadulva szívesen veszünk kézbe egy-egy kalandokkal, érdekes történetekkel teli könyvet, színes magazint.

Bizony, olvasni jó

Ha kezdünk beleszédülni az információs szupersztráda őrült száguldásába, talán néha jobb is, ha nem tudunk válogatni, böngészni az információk között, átadjuk a kormányt egy kis időre másnak. És csak haladunk végig a történet lineáris, mégis izgalmas fonala mentén, ahogy egy falevél lassan úszik a patak csobogó hullámain lefelé a kis tó felé.

Kütyükkel megtűzdelt világunkban már elképzelhetetlen az, hogy ne fogyasszunk valamilyen tartalmat, kevés olyan alkalom van, amikor nem vagyunk online státuszban. A jelenkor vívmányainak pozitív, illetve negatív hatásairól megoszlanak a vélemények, igazi évtizedes tapasztalataink sincsenek az okostelefonok, laptopok és tabletek hatásairól, nem így a könyvolvasásról.

könyvolvasás fejleszt

Íme 7 ok, hogy miért olvass több könyvet, még ha nincs is időd rá:

  • mozgásban tart olyan agyi területeket, melyek a szellemi frissességért felelősek. Az izmokhoz hasonlóan agyunkat is tréningezni kell olvasással, fejtörőkkel, sakkozással például
  • az olvasás jó módszer a stressz és a vérnyomás csökkentésére, egy felmérés szerint már 6 perc olvasás 68%-kal viszi le a stressz szintedet
  • bővíti a szókincset és javítja az íráskészséget
  • fejleszti a memóriát
  • megtanulsz mások bőrébe bújni, erősíti az empatikus készségedet, elfogadóbb leszel
  • kutatásokkal támasztották alá, aki rendszeresen olvas hosszabb életet él

Inspirál, fejleszt

Ifjúkoromban nem voltam nagy könyvmoly, minden más sokkal jobban érdekelt, aztán ahogy a székelykáposztát, úgy a könyveket is megkedveltem. Egyszer kaptam egy Rejtő Jenő klasszikust, a 14 karátos autót és annyira megtetszett, elhatároztam, hogy az összes P.Howard könyvet elolvasom. Fantasztikus kaland volt, közel 2 évig tartott. A kedvenceim a légiós történetek voltak, a Rejtő által mesterien megformált hősök, hol az 50 Celsius fokos száraz Szaharában meneteletek napokig, hol a dzsungel párás, ragadós, moszkitókkal teli pokol bugyrában végeztek kényszermunkát. De mindig dacolva az elemekkel, jókedvűen, a becsület ösvényén járva, megingathatatlanul haladtak előre, hogy Tuskó Hopkins, Gorcsev Iván, Senki Alfonz, a Nagy Levin és még sok Rejtő alak rendbe szedje a szeleburdi csirkefogókat Afrikában.

Azóta valahogy jobban bírom a meleget. Nem számít hány fok van, pár könyv megtanított arra, hogy 35 fokban nem panaszkodik az ember. Lehet, hogy akár más tulajdonságokat is magára olvashat az ember? Nektek van hasonló tapasztalatotok? Írjátok meg: wellazine@wellazine.hu

Még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: