Parafangó

Nézzük mit is jelent, mire való a parafangó.

Parafangó

Gyakorlatilag gyógyiszapkezelés paraffinnal. A tengeri iszapot olaszul fangónak nevezik, innen a név a paraffin és a fangó összeolvadásából. A parafongót 40 Celsius fokos hőmérsékletre melegítve viszik fel a kezelni kívánt testrészre. Nagyjából 20-30 percig hagyják fent, mivel a paraffin és az iszap is nagyon jól tartja a hőt. Az adott területen vérbőséget okozva, ízületi problémák, gyulladások, ödémák, nőgyógyászati gyulladások, végtag sérülések kezelése során alkalmazzák. Az iszap a paraffin olajtól kezelhetőbbé válik, kellemetlen szagát tompítja, idomulva a kezelt testrészhez jóleső, meleg érzést biztosít.

A gyógyászat mellett a parafangót a kozmetika ipar is nagy sikerrel használja. Elsősorban a száradt, repedezett bőrre kifejtett rendkívül jó hatásai miatt. A parffin egyfajta katalizátorként az iszapot körül határolva, szagát elnyomva egy sokkal könnyebben kenhető, átdolgozható elegyet eredményez. Az iszapkezelésnél „kevesebb kosszal” járó műveletet szívesebben alkalmazzák szalon környezetben. A paraffint alapanyagként is rendszeresen használják fel kozmetikumok gyártásához.

A kezelés alatt a beteg felületre parafangót kennek, mely nagyjából 40 Celsius fokos, forrópakolásként, kellemes érzést okoz a sajgó testrészen. Ezután következik a fólia tekercselés, majd 20-30 percig marad rajta a pakolás teljes nyugalomban. A legtöbb szalon kiegészíti a terápiát, kihasználva a pihenőidőt aromaterápiával és nyugtató relax zenével.

Az iszapban található nyomelemek, ásványi anyagok feltöltik a bőrt és a szöveteket, mélytisztítást végeznek. A parfangó hidratálja a sejteket, gyulladáscsökkentő és izom lazító hatását kihasználva komplex kezelést vehetünk igénybe, például egy sportsérülésből való felépülés folyamata során is.

A parafangó előnyei:

  • idült gerinc- és végtagízületi kopásos megbetegedések
  • izomfájdalmak, sérülések, műtétek utáni állapotok utókezelése
  • ízületi- és izommerevségek előkezelésére
  • krónikus gyulladásos, reumatikus és degeneratív betegségek
  • idült nőgyógyászati gyulladások

Pillanatnyilag az iszapkezeléssel összehasonlítva a parafangó az ár versenyben az OEP támogatás miatt hátrányban van, hiszen az iszapkezeléshez igénybevehető az orvos által ellenjegyzett támogatás.

A parafangó nagyjából 2000-4000 Ft-ba kerül alkalmanként, például Kaposváron, Bükfürdőn, Zalakaroson, de megannyi termálfürdőben és szalonban is alkalmazzák gyógykúraként.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: