Pusztai Sándor a fürdők krónikása – Miniszterek gatyában

Heltai Jenő
Heltai Jenő

PUSZTAI SÁNDOR – A FÜRDŐK KRÓNIKÁSA

A két világháború közötti pesti fürdőélet, a magyar arisztokrácia, pezsgő mindennapjainak lenyomatát jelentette az 1930-as években. Miniszterek, színésznők, grófok, írók, költők és tudósok vegyültek a Gellért és Széchenyi fürdők medencéiben, különleges elegyet alkotva a kor társadalmi sajátosságaival. 

Nagy egyéniségek, gondolkodók, igazi személyiségek harmonikusan pulzáló világa volt ez, ahol a boldog békeidők minden gyülekező és távolodó, sötét fellegével együtt is, jó volt élni. A nagy egyéniségek közül is kiemelkedett a Gellért fürdőmestere (1930-1939), Pusztai Sándor, aki a mai értelembe vett úszómesterek munkája mellett a fürdő igazi házigazdájaként is funkcionált. A Nyíregyházi születésű fiatalember a szülei révén csöppent a fürdősök világába. A család ugyanis fürdőket bérelt és üzemeltetett (Pünkösdfürdő, Csillaghegy).

Mindenkit ismert, mindenkihez volt pár jó szava, igazi közösségi emberként pontosan tudta, kinek mire van szüksége a zavartalan pihenéshez. Akkoriban az úszómester nem csak a vendégek biztonságáért felelt, hanem úszást is oktatott, a társaság középpontjaként tevékenyen részt vett a fürdők pezsgő életében. 

Pusztai Sándor a boldog békeidőkben

Pusztai Sándor a fotózás hobbijának hódolt, olyan hírességeket kapott lencsevégre neglizsében az évek során, mint például Karinthy Frigyes és Heltai Jenő, Klebelsberg Kunó és ifj. Horthy Miklós, Tolnay Klári és Alpár Gitta. Munkássága évtizedekig lapult egy dobozban, hogy aztán 80 év múltán újra visszakerüljön a Gellértbe a „Miniszterek gatyában” c. kiállítással állítva emléket Pusztai Sándor fürdőmesternek, a fürdők krónikásának. Több mint 600 db bélyeg nagyságú fotókontakt és a hozzájuk tartozó 3 x 4,5 cm-es negatív maradt utána, mely egy igazi kis beszélő ablakot nyit erre a csodálatos és misztikus, majd 80 évvel ezelőtti világra. A Gellért egykori közönségére, közösségére.

A képek többsége nem spontán kép, talán a kor sajátossága is, hogy még a fényképezés, illetve a modellt állás nem épült be rutinszerűen a köztudatba. Így olyan, teljesen természetes élethelyzetekben találjuk a kor nagy gondolkodóit, a Gellért arisztokrata vendégeit, mely egészen egyedülálló.

A képek egy részét a fürdőben is megcsodálhatjuk. Vajon a főszereplők gondoltak arra, hogy lopott pillanatuk az örökkévalóságnak készül, és majd 80 évvel később az egész ország rácsodálkozik majd. Mindenesetre nagy szerencse, hogy mi ezen az ablakon benézhetünk. Köszönjük szépen.

Pusztai Sándor
Pusztai Sándor

Még egy tipp:

Hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig: kövesd Facebook oldalunkat!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: