Sóterápia

Nézzük mit is jelent, mire való a sóterápia.

Sóterápia

sóterápia lényege a sókristályok belégzésével a tüdő és azon keresztül az egész test erősítése, méregtelenítése. Létezik száraz és nedves sóterápia is. A nedves sóterápiát sómelegedőben alkalmazzák, míg a száraz változatát sókamrában vagy sóbarlangban. A terápiát allergiás és légúti megbetegedéseken túl, bőr- és ízületi problémákra, méregtelenítésre, stresszoldásra is használják.

A szmog, a szennyezett levegő, az egyre terjedő asztmás betegségek miatt egyre nagyobb kedvvel fordulunk az alternatív gyógymódok, így a sóterápia felé is, mind már kialakult panaszainkkal, mind megelőzés céljából.

Már a 19. században észrevették lengyel sóbányászok, hogy a bányában dolgozók sokkal kisebb arányban kapnak el légúti megbetegedéseket, mint a felszíni kollégáik. El is kezdték gyógyításra használni a már kiaknázott termeket, melyekben hatékonyan gyógyították a kor tüdőt érintő betegségeit. Ez volt az első föld alatti kezelő centrum Wieliczkában. A II. világháború alatt a bombázás elől a sóbányába menekülők tapasztalataira alapozva újabb szanatóriumokat építettek szerte Európában.

A száraz sóterápia lényege, hogy a sóbarlangokéval egyező klímát hozzanak létre. A mikron nagyságú sószemcsék, melyek jellemzően negatív töltéssel rendelkeznek belégzés útján a tüdőbe kerülve, hozzátapadnak a hörgőkben, légutakban található szennyeződésekhez, mikroorganizmusokhoz. Kiszárítva, dehidratálva pusztítva el azokat, melyek később köhögéssel, vagy a véráramba kerülve távoznak a szervezetből.

A reprodukált sóbarlangi légkört legtöbbször egy sóporlasztó segítségével érik el, ami a sószoba légkörébe mikroszkopikus méretű sórészecskéket szór. Ennek köszönhetően a sóbarlang sókoncentrációja a kezelés alatt közel állandó. A sószoba levegője fertőtleníti a légutakat, könnyebbé válik a levegővétel, a só elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.

Egy kezelés nagyjából 45 percet vesz igénybe és gyakorlatilag kortól nemtől függetlenül ajánlható mindenkinek. Asztma, allergia, hörghurut, krupp, nátha, megfázás, influenza, arcüreg-, középfül- és torokgyulladás, egyes bőrbetegségek, pl. ekcéma, pikkelysömör esetén nagyon ajánlott.

A nedves sóterápia

A nedves sóterápia során a tengeri mikroklímához hasonló légkört hoznak létre, ahol a sót oldott állapotában párologtatva juttatják a levegőbe. Felső légúti megbetegedésekre és egyes bőrbetegségekre ajánlott. A vízrészecskékhez tapadt só lerakódik a felső légutakban, kisebb részben jutva el a tüdő alsó részeibe is.

Akár otthoni környezetben is kipróbálhatod, 1:3 arányban készíts sóoldatot, lehetőség szerint himalájai sóból, (ami 84 féle nyomelemet tartalmaz). Az oldatból tölts egy keveset a párologtatóba és élvezd ki jótékony hatását!

Vásárolhatsz sótéglát is, mely nem csak nagyon egészséges, de a lakás dísze is lehet. 20 nm-enként 10-15 kilogrammra lesz szükséged.

Manapság egyre divatosabbak a sólámpák, melyeket már bármelyik nagy áruházban vehetsz magadnak. Érdemes beszerezned egyet, mert ha televízió vagy számítógép közelébe helyezed, megköti az elektroszmogot, ezáltal tisztítva a levegőt.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: