Spa

Nézzük mit is jelent a spa.

spa

Egyik ismert jelentése szerint a latin “sanitas per aquam”, azaz a víz általi egészség kifejezésből ered. Valójában ez a feltételezés egy tévedésen alapul. Jelentése a belgiumi azonos nevű üdülőhelyhez kapcsolódik. (Az espa egy vallon eredetű szó, mely kutat jelent.) Úgy tűnhet, hogy a finoman szólva sokat használt wellness kifejezés helyét kezdi átvenni, de valójában a két halmaz csak részben fedi egymást. A balneoterápiával, – mely az összes vízzel, gyógyvízzel és iszappal végzett gyógykezelés összefoglaló neve -, sokszor keverik össze. Valójában az a különbség közöttük, hogy míg a balneológia inkább a tünetek alapján a gyógykezelésre helyezi a hangsúlyt, addig a spa megelőzésre és az egészségmegőrzésre.

Wellness és spa élmények, szolgáltatások, kezelések sokat használt kifejezések, melyek az internet korában mind gyorsabb ütemben korrodálódnak. Nem is beszélve arról, hogy sokszor szándékosan vagy véletlenül is összekeveredik azok jelentése. A wellness, mint a szó kialakulásának történetéből is következtethetünk rá egyfajta életmódot takar, wellbeing és fitness, azaz a jólét és a fitnesz szavak összeolvadásából jött létre. A wellness kezelések és szolgáltatások ugyanúgy magukban foglalják a vizes kezeléseket és minden más egészségmegőrzéssel kapcsolatos technikákat is. A SPA ezzel szemben a modern fürdőkultúra prevenciós hatásaira épít. A köznyelvben már ki is alakultak a rendszerező szavak, típusok. Ilyen például az orvosi, a destination (célirányos kezelésre épül), vagy például a day spa (szállás nélküli) szolgáltatások is.

A balneoterápia fogalomkörével nem összetévesztendő, mely már kialakult panaszokra és tünetekre igyekszik gyógyírt biztosítani a víz általi egészségben. A spa a megelőzés, a prevenció műfaja, hasonló eszközökkel.

Már a rómaiak is kedvelték

Már az ókorban a rómaiak is kedvelték. Erre utal a mai Belgium területén található település, mely a gyógyulni vágyóktól kapta az Espa nevet. Később az „e” elhagyásával lett a vizes kezelések névadója. A település fürdőjében a középkor óta a vashiány okozta betegségeket gyógyítják, vastartalmú forrásvízzel.

A SPA szolgáltatások köre folyamatosan bővül, a legtöbb szálloda komplex kínálatban gondolkozva igyekszik teljes körűen kielégíteni a felmerült igényeket. Állapotfelméréstől, vizsgálatoktól a célirányos fejlesztő programokig.

És szerintem ezek is tetszeni fognak: