Súlyfürdő Hévíz

Súlyfürdő Hévíz Fortepan

DR. MOLL KÁROLY – HÉVÍZ SÚLYFÜRDŐ

A világon is egyedülálló adottságú és víz összetételű Hévíz Tófürdő emblematikus alakja dr. Moll Károly orvos (1889–1982), aki a súlyfürdő feltalálásával vívta ki leginkább a világ figyelmét és elismerését.

Találmánya alapelvét a Hévíz Tófürdőben kapaszkodó fürdőzők ihlették. Megfigyelése alapján a kontinens legnagyobb gyógytavában gyógyuló derékfájós betegek azon része, akik főleg csimpaszkodással töltötték az időt, furcsamód ugyanolyan ütemben gyógyultak, mint aktívabb társaik.

Súlyfürdő rajz

Valószínűleg már Hippokratész idejében is alkalmaztak húzásos módszert a gerinc betegségeinek kezelésére. Fájdalommentes, víz alatti alkalmazását dr. Moll Károly vezette be. Évtizedekig sikeresen kezelte a gerinc bántalmait a meleg gyógyvízben ellazult testre rögzített, 3, 4, 5 kilogrammos súlyokkal.

A súlyfürdő alapja, hogy a gerinc csigolyáit eltávolítsa egymástól, a gerincoszlopot megnyújtsa, ezáltal az eredeti egészséges állapotot hozza létre a kezelés idejére. A gerinc probléma helyétől és típusától függően alkalmaznak egy, két, vagy hárompontos felfüggesztést is. A kezelt pácienst a nyakánál, (1) vagy a hónalja alatt (2) vagy mindkettő testrészénél (3) fogva függesztik fel. A bokájára vagy a derekára pedig 2-3-5 kg-os súlyokat akasztanak.

A kezelés teljesen fájdalommentes, a gyógyvíz felhajtó ereje pedig segít még jobban ellazulni. A súlyfürdő hatékony felhasználása a porckorongsérv, egyéb gerinckopások, reuma esetében már bizonyított, izomgörcsök oldásában szalag és izom zsugorodások mérséklésében is kifejezetten segítségünkre lehet.

Ellenjavallott rosszindulatú daganatos betegségek, szív és érrendszeri panaszok, láz és a fertőző betegségek, heveny mozgásszervi megbetegedések, akut ízületi vagy ideggyulladás, csigolyaelcsúszás esetén.

Súlyfürdő árak (OEP által támogatott)

Hévíz súlyfürdő ár 800 Ft, Sárváron 400 Ft, (kiemelt időszakban 600 Ft), Bükfürdő 500 Ft, Széchenyi gyógyfürdőben 1000 Ft, Gellért fürdő 1200 Ft, Zalakaros 550 Ft, Gunaras fürdő 120 Ft, Cserkeszőlői Gyógyfürdő 400 Ft.

A kezelés időtartama 20 perc, kizárólag orvos utasítására vehető igénybe. OEP által támogatott kezelési forma, ami annyit jelent, hogy az orvos által felírt kezelésért a betegnek egy önrészt kell fizetnie. Jó tudni, hogy az OEP által támogatott kezeléseket kiegészítendő utazási utalvány is igényelhető.

***

Szeretnél még több különleges dolgot megtudni a Hévízi Tófürdőről? Íme 10 érdekesség,  amit még a bennfentesek sem ismernek mind.

Gyere el Hévízre (Belépőjegy árak) és próbáld ki a gyógyvíz és gyógyiszap jótékony hatását, vagy ismerkedj meg közelebbről a súlyfürdő történetével!

Kövesd Facebook oldalunkat, vagy iratkozz fel a Wellazine Blogra (lásd a lap alján), hogy egy kis termálvizet löttyintve mindennapjaidra, pár izgalmas és lazító, virtuális utazással kibírd a következő fürdős élményig.

Ezt láttad már?

Hévízen jártunk – A HÉT FÜRDŐJE

olvastad már? Akkor csak lazíts! LAZÍTANI