SUP jóga

Nézzük mit is jelent, mire való a SUP jóga.

SUP jóga

A manapság méltán népszerű standing up paddle, azaz a SUP, egy továbbgondolt formája a SUP jóga. A medencében a deszkán gyakorolnak. A SUP jóga során az egyensúlyérzékre és a víz relaxáló erejére építve a deszkán állva, térdelve, ülve és mindenféle pozitúrában egyensúlyozva végzik a különböző jóga gyakorlatokat és relaxációs technikákat.

Az óra általában törökülésben végzett hangolódással kezdődik, lecsendesítik az elmét, csökkentik a pulzust, így kezdik a jóga gyakorlatokat. A SUP deszka a normál szörf deszkákhoz képest szélesebb. Némi gyakorlás után az alapok, leginkább, hogy fent maradjunk rajta, könnyedén elsajátíthatók. A környezet, a táj, a víz sustorgása mind-mind a segítségünkre lehet az ellazulásban. Nagy népszerűségnek örvendenek például a napfelkelte vagy napnyugta időpontjában végzett túrák, gyakorlások.

SUP jóga a szabadban és akár a medencében is

Egyénileg, de akár egy fantasztikus közösségi élményként is végezhető a SUP jóga. Általában a deszkákat kikötve, összekötve fixálják, hogy egymástól ne távolodjanak el. A finomabb hullámokra is reagáló SUP deszka kiváló eszköz egyensúly érzékünk fejlesztéséhez, de izom tónusaink a legapróbb korrekciókra is reagálva fejlődnek, erősödnek a segítségével. Nagyon jó zsírégető és alakformáló hatása van. Az egyik nagy előnye, hogy teljesen kezdők is szemmel látható eredményekre tehetnek szert, akár pár alkalom után is. A sikerélmény minden apró helyes mozdulatnál egy újabb lökést, motivációt jelent azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a SUP jógával.

Gyakorlása során a folyamatos egyensúly, koncentráció és a jóga ászanák pontos kivitelezése eltereli a figyelmünket a mindennapi gondokról, így sokkal könnyebb a “relax” állapot elérése. A víz hullámzása, sustorgása pedig segíti is ezt a meditatív fázis fenntartását. Egyik jótékony hatása a stresszoldás.

A legjobb talán nem is a nyári melegben gyakorolni, a SUP jóga szinte egész évben végezhető, tavasztól őszig a szabadban, télen pedig a medencés változata nyújt némi vigaszt a deszkás jóga szerelmeseinek.

Ha egy igazi meditatív és könnyed, szórakoztató élményre vágysz, próbáld ki a SUP jógát!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: