Szauna kellékbörze

Habár a szaunába meztelenül megyünk, mégis mintha az utóbbi időben egyre több furcsa eszközt csempésznének be leleményesebb szaunatársaink. Csak kapkodjuk a fejünket a szaunasapkás, magukat nyírfavesszővel “csapkodókon”, miközben illatok garmadája áramlik be légutainkon, meglepő hűsítő érzést hagyva az arcunkon a 80-90 Celsius fokos hőségben. Persze mi sem szeretnénk kimaradni a szaunázás apró katarzisaiból, járjunk is utána gyorsan mik ezek az eszközök.

Szauna sapka

A szauna sapka vagy kalap funkciója a védelem, mellyel az agyunk hőt termelő hatását ellensúlyozó véredényrendszert támogatjuk. A testünkben a fejünkön találjuk a legsűrűbb hajszálér hálózatot, mely a vékony fejbőrhöz szállítja a vért a lehűlés érdekében, ezért különösen fontos, hogy a szauna melegében megóvjuk az agyunkat a túlhevüléstől.

A Balti államokban és Oroszországban is nagy népszerűségnek örvend a szaunasapka, hazánkban inkább csak most kezd igazán népszerűvé válni. Sok tévhit kering a használatával kapcsolatban, sokan ódzkodnak a bohókás viselettől és talán még többen azt gondolják melegük lesz benne. Valójában a sapka formája és anyaga miatt megbízható hőszigetelő, amely egyenletes hőmérsékletet biztosít viselőjének.

További kedvező hatása még, hogy gátolja a hajunk kiszáradását, mely a 80-90 Celsius fokot nem igazán szereti. Segít tovább elviselni a meleget. Len, gyapjú anyaga révén könnyedén elvezeti az izzadtságot.

A szauna sapka viselője divatot teremt, a tudatos felhasználók arra is odafigyelnek, hogy ha már ennyire szeretik a szauna áldásos hatásait, csinálják jól. Sapkában, sapka nélkül, ki ahogy szereti.

Szauna ruha

A szauna elképzeléseinkben a meztelenség és természetesség temploma, melyet némi bátorság nélkül nem is érdemes meglátogatni, gondolhatnánk. A valóságban a szauna, így lélekkel, személyiséggel felruházva mindenkinek szeretettel nyújtja egészségmegőrző szolgáltatásait. Mezteleneknek, lepedőben, ruhában érkezőknek egyaránt.

A közösségi szaunák, ahol mintha még mindig nem tudnánk igazán eldönteni, hogy mi is az elvárt öltözet és mi nem, üzemeltetőik igyekeznek nem beleállni a fent említett, sokszor komoly vitákat kavaró kérdésekbe. Mi sem szeretnénk. Egy biztos, a műszálas fürdőruhákból kipárolgó „műanyag” gőzöket nem szívesen szívná be sem a viselője, sem a mellette ülő társa, ha tudná, milyen anyagokat bocsáthat ki magából.

Erre a problémára nyújt megoldást a szaunaruha, melynek viselete megnyugtatja azokat, akik valamiért nagyobb biztonságban érzik magukat fedett testtel. Sokkal inkább, mint mint meztelenül vagy a vékony lepedőben ülve a kabin padjain.

Különféle szauna ruhák léteznek, tépőzáras, patentos, fűzős formában. Elsődleges elvárás persze a kényelmes viselet, a természetes, puha anyag, hogy könnyedén tudjunk megszabadulni tőle a zuhanyzás előtt vagy lazítsuk meg, ha már kellő biztonságérzetünk kialakult a kabinban.  

Szauna virgács

A szauna virgácsnak több verziója is létezik, az autentikus finn módszer a zsenge nyírfavesszők összegyűjtése, egészen pontosan Szent Iván éj környékén, majd mesteri pontossággal összekötve (egy japánt meghazudtoló szakértelemmel) máris kész a “vasta”. A virgács alkalmazásának célja a vérkeringés fokozása, fájdalomcsillapítás, stresszoldás.

Készül még tölgyfa vesszőből, eukaliptuszból is. A tölgyfa olajos bőrre való, az eukaliptusz a légutakat is tisztítja. A szaunázás előtt a virgácsot áztatással kell felpuhítani, hogy utána kényelmesen tudjuk használni. Először langyos, majd hideg vízbe mártva 20-20 percre.

A szaunázás második körében ajánlják a virgács használatát, igénytől, szokásoktól függően erős és gyenge mozdulatokkal stimuláljuk a bőrünket vele. A szeánszok alkalmával a résztvevők a saját hátukat és a szaunázó társaik hátát is megcsapkodják csak a jó hangulat kedvéért. A virgács speciális kötése és a felpuhítás miatt, a bőr csak és kizárólag a puha, friss levelekkel találkozik. Folyamatosan az erre a célra kikészített vízbe mártogatjuk, ezzel biztosítjuk a puhaságát, nem engedjük, hogy kiszáradjon. (A művelet minden tévhit ellenére, nem okoz fájdalmat.)

A szaunavirgács használat az északi népek számára egyfajta szellemi, spirituális megtisztulás is. Egy különleges wellness élmény, melyet átitat a nyírfa megnyugtató illata. Ősi hangulat száll a levegőben, ahogy a forróság felszabadítja a résztvevők energiáit, testi-lelki felüdüléssel ajándékozva meg a szaunázók bátor közösségét.

Finn Hukka aromaadagolók

A finn szappankőből készült kis edények, figurák a hukka. A kályha kövekre helyezve, felmelegedve elkezdik szökőkútként lövellni a folyamatosan adagolt szaunaolajjal kevert vizet. Nagyon sok formában készül a hukka, manó, dobókocka, egyszerű tál is megtalálható közöttük.

Szauna illóolajok

Finnországban és úgy összességében az északi népeknél az autentikus illat a szaunában a fellógatott nyírfacsomó, a vasta illata. A szauna illóolajok használata inkább azokban az országokban lett népszerű, ahol az utóbbi évtizedekben terjedt el széles körben a szauna kultúrája.

A szauna forróságában az életfunkciók a meleg elleni védekezésben megváltoznak, a páradús levegő különleges környezetet biztosít használóinak.

Hatványozottan fontosak ezek a körülmények, abban az esetben, ha illóolajokat szeretnénk használni. Ezek ugyanis komoly hatással vannak a közérzetünkre, bőrünkre, nyálkahártyánkra, akár allergiás reakciót is kiválthat egy rosszul kiválasztott cseppentés.

Nem mindegy mit öntünk a kályhára! Óvakodjunk a kőolaj származékokból gyártott illóolajoktól, a gyümölcs illatok szinte minden esetben tartalmaznak kőolaj származékot. Az olaj ragadós állagából, ha nyomot hagy a papíron, ruhán, már gyanakodhatunk. Még akkor is kételkedjünk, ha „100%-os természetes illóolaj” felirattal találkozunk, hiszen a magyar szabályozás alapján az 93% is lehet.

Keressünk erre a célra kifejezetten a szaunába való olajat: szaunaolajat. Ezek között jócskán válogathatunk, igyekezzünk megbízható gyártók termékeit igénybe venni, mint a RENTO vagy a TYLO.

Szauna méz

Mézet a szaunázás kétezer éves története során, szinte a kezdetektől használnak. A forróság hatására kinyílnak bőrünk pórusai, ezt használjuk ki arra, hogy bőrünket csodálatos formába hozzuk. Általában a szaunázás második, harmadik körében szoktuk alkalmazni a mézes felkenést. Az elsődleges cél a bőr regenerálása, frissítése, feltöltése vitaminokkal, tápanyagokkal az erre legalkalmasabb és legtermészetesebb szerrel, ami természetes antibiotikumként hat a bőrre. Több gyártó, például a KITAS és a RENTO cég is foglalkozik igazi természetes és hatékonyságban, a sima mézzel egyenértékű szaunaméz krémek előállításával. Így ha nem szeretnénk a mézes csuporral a szaunában bűvészkedni, ezek a termékekkel is nagyszerűen elérhető a kívánt hatás. Áfonyás, eukaliptuszos és autentikus nyírfa illattal is kaphatók.

Ha tetszenek írásaink, érdekel a wellness és a fürdőkultúra, lapozz bele a 2020-ban megjelent Wellazine magazinunkba!

A Wellazine olvasóival közös bennünk, hogy szeretjük a lazító gondolatokat, az olvasást és a fürdőzést is rituáléként űzzük, a pihenés számunkra maga a színtiszta művészet. Wellazine magazinunk 2020-as lapszámában többek között belső érdekes praktikákkal, egészségmegőrzéssel és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz, nézz rá a Wellazine magazinra!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: