Tepidarium

Nézzük mit is jelent, mire való a tepidarium.

tepidarium

tepidarium a római fürdő része: előkészítő terem langyos levegővel, langyos vizű medencével.

A római fürdők az ókori görög gümnaszionok mintájára jöttek létre. Funkciójukat tekintve rekreációs komplexumok és a közösségi, társadalmi érintkezés színterei. A régészek Magyarországon is számos katonafürdőt, közfürdőt és magánfürdőt tártak fel ebből a korból.

Az első igazán nagy therma-k*, név szerint Traianus római császár termái i.sz. 109-ben épültek. Ezek a fürdők már akkoriban is monumentálisnak számítottak, nem csak uszodák vagy kádfürdők voltak, hideg és meleg vizes medencékkel és gőzfürdővel üzemeltek. Legtöbbjüket fa tüzelésű, melegítő rendszer fűtötte, mely technikai megoldásokban, már akkor meghaladta saját korát. Hamar felismerték a termálvíz erejét is, gyógyhatását főként ízületi, mozgásszervi problémákra hasznosították.

Az első nyilvános fürdők Rómában a második pun háborúk után jelentek meg, kezdetben fizetni kellett a belépésért. Aztán Marcus Vispsanius Agrippa végrendeletében a római népre hagyta fürdőjét, és biztosította, hogy ingyen is használhassák. A legtöbb őt követő római császár is élt ezzel a propaganda eszközzel és elindult egyfajta rivalizálás is, hogy ki tud nagyobb fürdőt építeni a római népnek.

A római fürdő részei:

apodyterium – a tulajdonképpeni öltöző

tepidarium – előkészítő terem langyos levegővel, langyos vizű medencével

caldarium – forró, száraz levegőjű terem

frigidarium – hidegvizes, hideg levegőjű terem

natatio – a nagyobb fürdőkben található úszómedence

laconicum – izzasztókamra (szárazlégkamra)

sudatorium – izzasztófürdő (gőzfürdő)

unctuaria – masszázs szoba, ahol a testet különféle illóolajokkal kenték be

palaistra – sportolásra alkalmas, rendszerint nyitott udvar

Nemcsak tisztálkodás céljából épültek a fürdők, hiszen gyakorlatilag a közösségi élet színhelyeiként funkcionáltak. A helyiségeit művészi igényű szobrok és domborművek díszítették.

A tepidarium

A római fürdő részeként az előkészítő terem funkcióját látta el, újkori felhasználása egy egészséges átmenet; ráhangolódás vagy levezetés a szauna, gőzfürdő és meleg vizes kezelések előtti és utáni állapotban. A tepidarium rendszerint egy csempézett vagy kő borítású, sok fekvő és ülő lehetőséggel kialakított pihenőhely. Hőmérséklete 36-38 Celsius fok, magas páratartalommal. A legtöbb helyen kellemes aromaterápiával és lágy nyugtató zenével egészítik ki a tepidarium nyújtotta relax élményeket. Kezdőknek kifejezetten ajánlott 30 perc tartózkodás a szaunába lépés előtt és után is. Aki kevésbé bírja a nagyon meleget, alternatívaként, helyettesítőként is tökéletes.

*therma a fürdő latin elnevezése

És szerintem ezek is tetszeni fognak: