Csak óvatosan, az újévi fogadalom nem játék

újévi fogadalom

Le merném fogadni, hogy éppen azon gondolkozol, vajon a már régóta érlelődő vágyadat, magaddal szemben támasztott elvárásodat formába öntsd-e egy csinos kis újévi fogadalom formájában. Mert ha január 1, akkor természetesen lencse és „new life program”, ha úgy jobban tetszik: új év, új élet. Hiszen erről szól minden ezen a napon.

Ugye neked is megvan már, hogy min változtatnál? Hiszen minden második ember valamilyen formában megfogad valamit. De még a statisztikák szerint is, január közepére már csak a 8 %-uk tartja az utat, amit elsején kijelölt magának. (Íme egy kutatás a Forbes.hu cikkében)

A legnépszerűbb fogadalmakat természetesen a hiúságunk hajtja, hiszen az első három helyen a diéta, a sport, a fogyókúra áll, ezután jön csak a spórolás, a tanulás, vagy valamelyik káros szenvedélyünk elhagyása.

A célunk lehet nemes, igazi, jó ügyet szolgáló, mégis ha rosszul fogalmazzuk meg, vagy túl messzire tűzzük le azt a bizonyos zászlót, könnyen elbukhatunk. Az újévi fogadalom egy igazán jó tradíció, (igen, jól hallod) a többségnek mégis többet árt, mint használ.

A legtöbb esetben a cél megfogalmazásával van a probléma. Sporthasonlattal élve a bajnokság megnyeréséhez mindig „csak” a következő meccset kell megnyerni. Erre kellene fókuszálni.

Januárban pezseg az élet az uszodában. Sokan, csak az ajtóban eszmélnek fel, hogy kétségtelenül eltelt egy újabb év. 

– Ó, azok az újévi fogadalmak! – sóhajt fel az egyik törzsvendég.-    Az év eleje megint idefúja ezt a sok embert.Nem tart sokáig, két-három hét és megint csak "mi" leszünk. - nyugtatja egy másik.

Bizony, nagyjából január 20-ig, február elejéig habzik is a víz a medencében a rengeteg új test izgága igyekezete nyomán. Aztán szép lassan tavaszra helyreáll a rend. Sajnos láthatóan kevesen maradnak és válnak törzsvendégekké.
újév

Újévi fogadalom dömping hatása nem tart ki februárig

Az edzőtermekben, futópályákon is szinte ugyanaz a tumultus fogadja az embert. A „new life” program sokakat mozgat meg, ez nem vitás. Ami biztos, hogy próbálkozni még mindig jobb, mint meg sem próbálni, amelyet a következő, általunk is sokat használt Seneca idézet is próbál sugallni:

-“Az egész munkának felét elvégezte az, aki hozzákezdett.”

Lucius Annaeus Seneca –

A gond, mégis a kudarccal van, ugyanis, ha valamiért nem sikerül tartani az újévi fogadalmunkat, az önbizalmunkat fényévekkel vethetjük vissza. Mondhatnám azt is, hogy a fogadalomtétel nem játék. A következő évben már vagy nem is fogadunk meg semmit, vagy nem fektetünk bele igazán nagy energiákat, mondván, hogy úgysem sikerül. Pedig a célok nagyon fontosak az életben, igazi ünnepként kellene tekintenünk egy olyan hagyományra, ami, ha csak egy rövid időre is, értelmet ad az életünknek.

fogadalom

Fogadalom helyett használjunk célt inkább

Először is határozzuk meg a célunkat, mit várunk 2020-tól! Miben szeretnénk változást és legfőképpen tisztázzuk magunkban azt is, hogy miért! Mit fogunk érezni, ha elérjük ezt a célt, és hogy tudjuk majd megtartani ezt az érzést. Bátran fogadjunk meg valamit, ez nem csak egy elcsépelt tradíció, célokat az élet bármely pillanatában kell, hogy tudjunk kitűzni magunk elé.

Pontosítsunk, bontsuk részfeladatokra és konkrét feladatot tűzzünk ki

Visszatérve a sporthasonlatra, mindig csak a következő meccset akarjuk megnyerni! Mint egy szuper hatékony menedzsment gépezet, bontsuk részfeladatokra a projektet, és az első apró lépéssel kezdjük! A legjobb, ha még tervet is készítünk hozzá. Ha a fogyás a cél, akkor a szénhidrát csökkentéssel vagy a mozgással kezdjük. Például nem eszünk 6 óra után szénhidrátot. Legyen konkrét a megfogalmazásunk!

Vizsgáljuk meg magunkat, hogy készen állunk-e a feladatra

Néha túl messzire tűzzük le a zászlót, mérjük fel az erőnket! Legyen kihívás, de legyen elérhető is! 

Mondjuk el másoknak is

Ne féljük bevallani másoknak, sőt legyünk büszkék az új évi fogadalmunkra!

2020

Ezúton kívánunk neked sikerekben, célokban és lazításban gazdag, boldog új évet!

Wellazine, csak lazán kényelmesen

Megjelent a legújabb Wellazine magazin!

Egy magazin azoknak, akik szeretik a lazító gondolatokat, akik az olvasást és a fürdőzést rituáléként űzik és akiknek a pihenés maga a színtiszta művészet. Wellazine, a lazítás eleganciája – őszi lapszámunkban többek között saját magunkkal és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz vásárolj magadnak egy lapszámot: Wellazine magazin 2020 ŐSZ | 1250 Ft

És szerintem ezek is tetszeni fognak: