Csak óvatosan, az újévi fogadalom nem játék

újévi fogadalom

Ha valami lesz is még itt 2020 decemberének második felében, év vége egészen biztosan. És ha év vége lesz, akkor az ezzel együtt járó újévi fogadalmak sem maradnak el, még ebben a fura időszakban sem. Na de mit is kívánhatnánk még 2020 után, mit fogadnánk meg szívünk szerint? 

Én azért remélem, hogy lesznek még olyanok, akik 2021-re is (apró, elérhető) célokat tűznek ki maguk elé, ugyanis hiszitek, vagy sem, de ettől foroghat tovább a Föld. ☺   

Le merném fogadni, hogy te is azon gondolkozol, vajon a már régóta érlelődő vágyadat, magaddal szemben támasztott elvárásodat formába öntsd-e egy csinos kis újévi fogadalom formájában. Mert ha január 1, akkor természetesen lencse és „new life program”, ha úgy jobban tetszik: új év, új élet. És ami azt illeti, egy ilyen év után egész kevesen gondolkodnak 2020 folytatásában. 🙂

Ugye neked is megvan már, hogy min változtatnál? Hiszen minden második ember valamilyen formában megfogad valamit. De még a statisztikák szerint is, január közepére már csak a 8 %-uk tartja az utat, amit elsején kijelölt magának. 

A legnépszerűbb fogadalmakat természetesen a hiúságunk hajtja, hiszen az első három helyen a diéta, a sport, a fogyókúra áll, ezután jön csak a spórolás, a tanulás, vagy valamelyik káros szenvedélyünk elhagyása.

A célunk lehet nemes, igazi, jó ügyet szolgáló, mégis ha rosszul fogalmazzuk meg, vagy túl messzire tűzzük le azt a bizonyos zászlót, könnyen elbukhatunk. Az újévi fogadalom egy igazán jó tradíció, (igen, jól hallod) a többségnek mégis többet árt, mint használ.

A legtöbb esetben a cél megfogalmazásával van a probléma. Sport hasonlattal élve a bajnokság megnyeréséhez mindig „csak” a következő meccset kell megnyerni. 

Újévi fogadalom dömping hatása nem tart ki februárig

Az edzőtermekben, futópályákon, az év elején még komoly tumultus fogadta az embert. A „new life” program sokakat mozgatott meg, ez nem vitás. Ami biztos, hogy próbálkozni még mindig jobb, mint meg sem próbálni, amelyet a következő, általunk is sokat használt Seneca idézet is próbál sugallni:

-“Az egész munkának felét elvégezte az, aki hozzákezdett.”

Lucius Annaeus Seneca –

A gond, mégis a kudarccal van, ugyanis, ha valamiért nem sikerül tartani az újévi fogadalmunkat, az önbizalmunkat fényévekkel vethetjük vissza. Mondhatnám azt is, hogy a fogadalomtétel nem játék. A következő évben már vagy nem is fogadunk meg semmit, vagy nem fektetünk bele igazán nagy energiákat, mondván, hogy úgysem sikerül. Pedig a célok nagyon fontosak az életben, igazi ünnepként kellene tekintenünk egy olyan hagyományra, ami, ha csak egy rövid időre is, értelmet ad az életünknek.

fogadalom

Fogadalom helyett használjunk célt inkább

Először is határozzuk meg a célunkat, mit várunk 2021-től! Miben szeretnénk változást és legfőképpen tisztázzuk magunkban azt is, hogy miért! Mit fogunk érezni, ha elérjük ezt a célt, és hogy tudjuk majd megtartani ezt az érzést. Bátran fogadjunk meg valamit, ez nem csak egy elcsépelt tradíció, célokat az élet bármely pillanatában kell, hogy tudjunk kitűzni magunk elé.

Pontosítsunk, bontsuk részfeladatokra és konkrét feladatot tűzzünk ki

Visszatérve a sporthasonlatra, mindig csak a következő meccset akarjuk megnyerni! Mint egy szuper hatékony menedzsment gépezet, bontsuk részfeladatokra a projektet, és az első apró lépéssel kezdjük! A legjobb, ha még tervet is készítünk hozzá. Ha a fogyás a cél, akkor a szénhidrát csökkentéssel vagy a mozgással kezdjük. Például, nem eszünk 18 óra után szénhidrátot. Legyen konkrét a megfogalmazásunk!

Vizsgáljuk meg magunkat, hogy készen állunk-e a feladatra

Néha túl messzire tűzzük le a zászlót, mérjük fel az erőnket! Legyen kihívás, de legyen elérhető is! 

Mondjuk el másoknak is

Ne féljük bevallani másoknak, sőt legyünk büszkék az új évi fogadalmunkra!

Vis major helyzetek

Aztán persze van olyan, hogy megfogadod, hogy ebben az évben márpedig veled nyitják és zárják a helyi uszoda ajtaját. Aztán jön egy világjárvány, aminek a hatására bezárják az uszodákat. Mit tehetsz? Jobb híján, amíg a hőmérséklet engedi, megpróbálod a közeli tóban teljesíteni a saját magadra kirótt adagot, vagy az asztal tetejére feküdve végzel naponta 2X200 mellúszást imitáló mozdulatot? 🙂 Talán. De ami rosszabb, lehet, csak annyit mondasz magadban, akkor ez nem rajtam múlt, majd jövőre újra megpróbálom, én mindent megtettem, de hát ez így volt megírva. Vis major persze. 

A lelkednek azonban biztos vagyok benne, jobban esne, ha év közben beváltanád a fogadalmadat olyanra, amit az aktuális előírások szerint meg is tudsz csinálni. Semmiképpen se add fel, keress alternatívát, bontsd rész célokra, helyettesítsd!

Ezúton kívánunk neked sikerekben, célokban és lazításban gazdag, boldog új évet!

Wellazine, csak lazán kényelmesen

Ha tetszenek írásaink, érdekel a wellness és a fürdőkultúra, lapozz bele a 2020-ban megjelent Wellazine magazinunkba!

A Wellazine olvasóival közös bennünk, hogy szeretjük a lazító gondolatokat, az olvasást és a fürdőzést is rituáléként űzzük, a pihenés számunkra maga a színtiszta művészet. Wellazine magazinunk 2020-as lapszámában többek között belső érdekes praktikákkal, egészségmegőrzéssel és a fürdővilág legendáival foglalkozunk.

Lapozz bele:

Ha igazi, kézzel fogható élményre vágysz, nézz rá a Wellazine magazinra!

És szerintem ezek is tetszeni fognak: