UWR víz alatti rögbi

Nézzük mit is jelent, mire való az UWR víz alatti rögbi.

UWR, víz alatti rögbi

víz alatti rögbi (UWR) egy aránylag új sportág, mely a német búvárklubok erőnléti edzései során alakult ki. Medencében játsszák, melynek mélysége 3,5 m és 5 m között van. A kapuk (nehéz, fém kosarak, amelyek átmérője körülbelül 40 cm) és a medence alján helyezkednek el. A két csapat (kékek és fehérek) hat-hat játékossal, és hat-hat cserével megpróbálják bejuttatni az enyhén süllyedő (sós vízzel töltött) labdát az ellenfél kapujába.

A játkosok felszereltsége búvármaszk, gégecső, uszony, és a vízilabda sportból ismerős sapkák megkülönböztetés céljából. Könnyűbúvár felszerelés és oxigén palack nem megengedett. A játék során a labdát kell eljuttatni a medence aljára rögzített fém kosarakba. A labdát vivő játékost lehet csak támadni, fojtani, ütni, csípni nem szabad, minden más megengedett. A játék igénybe veszi a testet, sok passz és test-test elleni kemény csaták jellemzik. A felszínen és a víz alatt is folyik a harc. A víz tompító hatásának köszönhetően a sérülések kockázata alacsony. A csapatokban férfiak és nők is szerepelnek.

Az UWR története

A sós vízzel töltött labda ötletét a kölni Ludwig von Bersuda-tól eredeztetik, de a játék a mai formáját majd 10 évvel később, Dr. Franz Josef Grimmeisen-nek köszönhetően nyerte el, mülheimi és Duisburgi játékosok támogatásával. Grimmeisen az első nemzetközi búvárszövetséget, a CMAS-t kereste meg a víz alatti labdajáték ötletével, amelyet végül Németország mellett a skandináv országok, a csehek és az osztrákok adaptáltak elsőként. A sportág kb. 30 országban van jelen, az 5 legsikeresebb sorrendben: Németország, Norvégia, Kolumbia, Svédország, Finnország.

Magyarországon 4 műugró medencében játszható UWR, a Hajós Alfréd Sportuszodában és a Duna Arénában. Itthon is próbálkoztak katonai búvárok edzésként hasonló játékkal, többek között a Tüzér utcában. Ehhez a társasághoz csatlakoztak vízihokisok, akiknek végül egy Csehországból érkezett játékos mutatta be a hivatalos sportágat 2007-ben. Az első klub UWR Tiszavirág SE néven 2008-ban alakult, majd 2018-ban indult további 2, a Pomázi Futó Bajnokok SE. Delfinek szakosztálya, és az Új Hullám UWR SE.

Egyedüli magyar csapatként a UWR Tiszavirág SE háromszor indult a berlini Bajnokok Kupáján, 2008-ban 13 férfi csapat között 13. helyet, 2009-ben 11 férfi csapat között 9. helyet, 2010-ben 12 férfi csapat között 10. helyet elérve. Ez gyors fejlődésnek minősült, amiben szerepe volt a bécsi csapat segítőkész edzőinek is. A magyarok egyébként főleg a Cseh Ligában és az osztrák versenyeken indulnak.

Első magyar vízipólós egyesületként a Honvéd próbálta ki a vízirögbit egy barátságos mérkőzés keretében 2016-ban. Ugyanebben az évben Magyarország elnyerte a CMAS-tól a 2017-es UWR EB rendezésének jogát, amely a Duna Arénában felépített új műugró medence technikai felszereltségére tekintettel ritka lehetőségnek ígérkezett. A sportág legnagyobb problémája ugyanis, hogy hiába látványos, a víz alatti küzdelem közvetítés hiányában nem élvezhető nézők számára. Az UWR fejlődését a sportkamerák és a YouTube elterjedése, valamint az Euroligához hasonló önszerveződő kezdeményezések tették lehetővé.

Forrás: wikipedia

És szerintem ezek is tetszeni fognak: